De ce sa inregistrezi contractele de inchiriere la ANAF desi nu mai este obligatoriu ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Inregistrarea contractelor de inchiriere la ANAF nu mai este obligatorie, odata cu introducerea declaratiei unice.

Orice contract nou incheiat se declara din 2018 prin declaratia unica, in termen de 30 de zile de la incheierea sa.

Cu toate ca nu mai este obligatoriu, contractele de inchiriere pot fi inregistrate in continuare la ANAF , printr-o procedura despre care am scris detaliat aici : Inregistrarea la ANAF a contractelor de locatiune.

Dacă ai încheiat contractul de închiriere sub semnătură privată – adica prin semnarea lui de catre ambele parti, fara a fi certificata operatiunea la notar (actul autentificat de notarul public care constată o creanță certă, lichidă și exigibilă constituie titlu executoriu), prin inregistrarea contractului la ANAF dobandeste calitatea de titlu executoriu.

Articolul 1798 din Codul civil arata ca contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum și cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Acest lucru te poate ajuta atunci cand ai de exemplu conflicte cu chiriasii – produc prejudicii imobilului sau nu platesc chiria, sau alte nerespectari ale contractului.

Articole similare

Comentariul tau aici