Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Obligatia de depunere pentru declaratia unica estimativa (capitolul II din declaratia unica) poate sa intervina atat pentru stabilirea impozitului cat si a contributiei la asigurari sociale de sanatate.
Pentru unele tipuri de venit se depune pentru a stabili impozitul estimat, pentru unele doar pentru contributiile sociale iar pentru unele venituri se depune atat pentru venit cat si pentru contributii.
I. Declaratia estimativa pentru impozit pe venit
Situatiile in care se depune aceasta declaratie estimativa sunt reglementate la art. 120 din Codul fiscal si sunt urmatoarele:
1.Contribuabilii, care desfășoară activitate, în cursul anului fiscal, în mod individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, sunt obligați să depună declaratia estimativa, pentru venitul estimat a se realiza în fiecare an fiscal, indiferent dacă în anul fiscal anterior au înregistrat pierderi, până la data de 25 mai, inclusiv a fiecărui an.
Fac excepție de la regulile de depunere a acestei declaratii acele venituri pentru care impozitul se retine la sursa si pentru care, drept consecinta, obligatia declararii nu le revine lor.
Normele metodologice date in vederea clarificarii acestui articol fac referire la urmatoarele tipuri de venituri pentru care se depune declaratia unica:
- venituri din activități independente
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală
- venituri din cedarea folosinței bunurilor
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură
2.Contribuabilii, care încep o activitate în cursul anului fiscal sunt obligați să depună declarația estimativa în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
3.Asociațiile fără personalitate juridică, care încep o activitate în cursul anului fiscal sunt obligate să depună la organul fiscal competent Declarația privind veniturile estimate pentru asocierile fără personalitate juridică și entități supuse regimului transparenței fiscale, pentru venitul estimat a se realiza pentru anul fiscal, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
4.Contribuabilii care determină venitul net pe bază de norme de venit, precum și cei pentru care cheltuielile se determină în sistem forfetar și care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real depun declarația unică estimativa pana la 25 mai a fiecarui an.
5.Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și/sau din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care impozitul se determină în sistem real și care în cursul anului fiscal își încetează activitatea, precum și cei care intră în suspendare temporară a activității, potrivit legislației în materie, au obligația de a depune la organul fiscal competent declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
6.Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, precum şi din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, pentru care impunerea este finală, au obligaţia să completeze şi să depună declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi şi respectiv până la data de 25 mai, inclusiv a fiecărui an, pentru contractele în curs, în cazul celor care au încheiat contractele respective în anii anteriori. Pentru contractele în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului net anual se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ziua precedentă celei în care se depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.
7.Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.
8.În situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părți, pentru care determinarea venitului brut se efectuează potrivit prevederilor art 84 alin (2) și în care chiria este exprimată în lei sau reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, venitul este recalculat de către contribuabil, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Determinarea venitului anual se efectuează pe baza cursului de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ziua precedentă celei în care se depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
9.Contribuabilii/asociațiile fără personalitate juridică care încep o activitate în luna decembrie depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.
10.Venitul net din activități independente/activități agricole desfășurate de persoana fizică cu handicap grav sau accentuat, în mod individual și/sau într-o formă de asociere, determinat pe baza normelor de venit sau în sistem real se reduce proporțional cu numărul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului, de către contribuabil, prin depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice în termen de 30 de zile de la obținerea certificatului care atestă încadrarea în gradul de handicap.
Impozitul datorat va fi calculat pentru venitul net anual redus proporțional cu numărul de zile în care beneficiază de scutirea de la plata impozitului.
II. Declaratia estimata pentru contributii sociale – CAS si CASS
CAS
Declaratia estimativa pentru CAS se depune de catre PFA-uri.
Mai precis, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, cu excepția celor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă de către plătitorul de venit, depun declarația unică estimativa, până la data de 25 mai, inclusiv a anului pentru care se stabilește contribuția la asigurari sociale datorată.
CASS
Spre deosebire de CAS, CASS se depune nu numai pentru activitati independente ci si pentru alte tipuri de venituri- ex. dividende, chirii, etc.
a) La activitati idependente
Persoanele fizice care realizează veniturile din activitati indendente, din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 681 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei estimative.
b) La alte tipuri de venituri
Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul stabilită potrivit alin. (5), dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.
Aceste venituri prevazute la art. 155 alin (1) lit c)- h) sunt:
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala
- venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III
- venituri din cedarea folosinței bunurilor
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură
- venituri din investiții
- venituri din alte surse
Persoanele fizice care realizează venituri din cele prevăzute anterior, depun declarația estimativa prevazuta la art. 120 până la data de 25 mai, inclusiv a anului pentru care se datorează contribuția.