Deducere TVA simplu vs deducere TVA la incasare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Deducere TVA simplu

Entitatile platitoare de TVA au dreptul de a deduce, conform legii, TVA-ul aferent achizitiilor efectuate in scopul obiectului de activitate pe care il desfasoara.

Deducerea de TVA din facturile de achizitii se poate realiza doar daca partenerul de la care achizitionam respectivele bunuri/servicii este si el la randul sau platitor de TVA.

Practic, deducerea de TVA va diminua TVA-ul colectat din facturile de vanzare care trebuie platit la bugetul de stat.

In contabilitate se evidentiaza prin intermediul contului 4426 (A).

Deducere TVA la incasare

Entitatile platitoare de TVA care aplica sistemul de TVA la incasare isi pot deduce TVA-ul aferent facturilor de achizitii realizate in scopul obiectului de activitate doar in momentul in care facturile respective sunt achitate.

Art. 297 alin. (2) din Codul Fiscal – “Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 282 alin. (3) – (8) este amanat pana la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.”

Pana in momentul achitarii facturilor catre partener, TVA-ul este evidentiat in contul 4428 “TVA neexigibila”. La momentul achitarii facturilor, TVA neexigibila din contul 4428 se va muta in contul TVA deductibila 4426.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici