Dividende peste plafon-obligatia depunerii declaratiei unice estimative

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

  • Ce obligatii are o persoana fizica care incaseaza dividende in 2022 care depasesc plafonul de 12 salarii minime?

Pe scurt, aceasta trebuie sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data depasirii plafonului de 12 salarii minime, completand capitolul II estimat. Va datora CASS care se va plati pana in 25 mai 2023. In anul 2022, plafonul este 30.600 lei, astfel ca CASS de plata este 10%*30.600 lei = 3.060 lei. Nu conteaza care este suma cu care se depaseste plafonul, contributia este aceeasi, 3.060 lei.

Pe larg, avem art. 170, alineatul (4) din Codul fiscal care arata ca baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h) o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Conform art. 174 alin. (10) din Codul fiscal, prevede ca persoanele fizice care încep în cursul anului fiscal să realizeze venituri, din cele prevăzute la art. 155 lit. b) – h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, cu excepția veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se reține la sursă, estimat a se realiza pentru anul curent este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, sunt obligate să depună declarația prevăzută la alin. (3) în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe țară garantat în plată este cel în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art. 120.

In situatia depunerii declaratiei estimative nu se mai depune declaratia finala (definitiva) pana in 25 mai 2023.

Comanda aici lucrarea NOUTATI FISCALE 2023

  • Ce obligatii are persoana fizica in anul 2023?

Obligatia depunerii declaratiei se mentine si in anul 2023 insa se schimba plafoanele si probabil si salariul minim la care se raporteaza baza de calcul.

Mai precis avem 3 plafoane:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară.

Asadar, declaratia unica se va depune la depasirea plafonului de 6 salarii minime – si in functie de valoarea dividendelor, CASS se va putea datora la 6 salarii sau la 12 sau la 24.

Articole similare

Comentariul tau aici