Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Potrivit prevederilor articolului 93 din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor, pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 6 luni de la data angajarii, beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Reducerea contributiei se acorda incepand din anul fiscal urmator, pentru o perioada de 6 luni, si consta in diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat in conditiile mentionate mai sus din numarul mediu scriptic de personal incadrat cu contract individual de munca din anul respectiv.
Pentru a beneficia de drepturi banesti lunare, acordate potrivit prevederilor legale sub forma de scutiri de la plata contributiei sau deduceri din contributia pe care angajatorul are obligatia de a o plati lunar la bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorii care au incheiate conventii cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, au obligatia de a depune, potrivit prevederilor legale, declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si documentele prevazute de lege pentru verificarea sumelor cuvenite, pana la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiei lunare.
Pentru a beneficia de reducerea sumei reprezentand contributia datorata de angajator bugetului asigurarilor pentru somaj, in conditiile art. 93 din legea 76/2002, angajatorii vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana o cerere , potrivit modelului prevazut in anexa nr. 21 la legea 76/2002 , insotita de urmatoarele documente: (model cerere si tabel –click a+ici)
-tabelul nominal cu persoanele incadrate in munca din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, pe care le-a mentinut in activitate o perioada de cel putin 6 luni;
-contractele individuale de munca, in copie, ale persoanelor cuprinse in tabelul nominal cu persoanele incadrate in munca din randul somerilor
Cererea si documentele se depun dupa expirarea perioadei de 6 luni in care au fost mentinute in activitate persoanele incadrate in munca din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie inclusiv a anului fiscal urmator celui in care s-au implinit cele 6 luni.
Nedepunerea documentelor in termenul mentionat mai sus atrage incetarea dreptului angajatorului de a beneficia de reducerea sumei reprezentand contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile art. 93 din legea 76/2002.
Prin numarul mediu scriptic de personal la care se face referire la art. 93 alin. (2) din legea 76/2002 se intelege numarul mediu lunar de salariati.
Reducerea contributiei acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane din randul somerilor si le mentin in activitate o perioada de cel putin 6 luni, prevazuta la art. 93 alin. (2) din legea 76/2002, se calculeaza astfel:
-se determina numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva (inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care potrivit dispozitiilor legale nu se lucreaza), impartita la numarul total de zile calendaristice. In efectivele zilnice nu vor fi inclusi salariatii aflati in concediu fara plata, cei aflati in greva, cei detasati la lucru in strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu, proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca;
-se aduna numarul mediu lunar de salariati pe cele 12 luni ale anului si se imparte la 12 pentru a se calcula numarul mediu lunar de salariati la nivelul anului:
Nml 1 + Nml 2 + ……………… + Nml 12
Nma = ────────────────────────────,
12
unde:
Nml 1…12 = numarul mediu lunar de salariati;
Nma = numarul mediu lunar de salariati la nivelul anului;
-numarul persoanelor incadrate in munca din randul somerilor, cuprins in tabelul nominal cu persoanele incadrate in munca din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, se imparte la numarul mediu lunar de salariati la nivelul anului si se inmulteste cu 100 pentru a se obtine numarul de procente reprezentand ponderea personalului nou-angajat din randul somerilor:
Nsi
P = ──── x 100,
Nma
unde:
P = numarul de procente reprezentand ponderea numarului de someri incadrati in timpul anului in numarul mediu lunar de salariati din anul respectiv;
Nsi = numarul de someri incadrati pentru cel putin 6 luni;
Nma = numarul mediu lunar de salariati la nivelul anului;
-numarul de procente calculat conform procedurii de mai sus se inmulteste cu 0,5% pentru a se determina coeficientul reducerii procentuale a contributiei datorate de angajator:
Cr = P x 0,5%,
unde:
Cr = coeficientul de reducere procentuala a contributiei datorate de angajator.
Calculul se face de angajator, care isi asuma raspunderea pentru datele comunicate.
Angajatorii pot de asemenea sa beneficieze de anumite stimulente financiare sub forma subventiilor din partea statului daca incareaza in munca si urmatoarele categorii de angajati: absolventi, someri peste 45 de ani sau someri parinti, unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri care in termen de cinci ani de la data angajarii indeplinesc conditiile legale de pensionare, elevi si studenti, pe perioada vacantelor, persoane cu handicap, tineri cu risc de marginalizare sociala.
Vom trata pe rand, in articole viitoare toate aceste situatii.