Firmele suspendate nu vor mai avea obligatii declarative potrivit unui proiect publicat in 25 ianuarie 2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Actualizare: Masura a fost publicata in MOF- OUG 11/2022.

Firmele care care au înscrisă în registrul comerțului mențiunea privind inactivitatea temporară sau au suspendată activitatea, pe perioada inactivității sau a suspendării activității nu vor mai avea obligatii declarative potrivit unui proiect publicat de Ministerul de finante in 25 ianuarie 2022.
Măsura propusă are ca scop reducerea poverii administrative a contribuabililor care, în prezent, își mențin obligațiile declarative sau pot obține un regim de declarare derogatoriu dacă solicită, în cazul care au înscrisă la registrul comerțului inactivitatea sau au suspendată activitatea (cum este cazul profesiilor libere).

Practic, la art.101 din Codul de procedura fiscala se mai introduc urmatoarele prevederi:

  • entitățile înregistrate în registrul comerțului, pentru care există înscrise mențiuni privind inactivitatea temporară, nu au obligația depunerii declarațiilor fiscale pentru perioada în care se află în inactivitate temporară, începând cu data de 1 a lunii următoare înscrierii mențiunii privind inactivitatea temporară în registrul comerțului.
  • celelalte entități, nu au obligația depunerii declarațiilor fiscale, pentru perioada pentru care au solicitat suspendarea activității la
  • organismele care le-au autorizat, începând cu data de 1 a lunii următoare înscrierii mențiunii privind suspendarea activității în registrul contribuabililor.
  • aplicarea celor doua prevederi de mai sus încetează la data reluării activității sau la împlinirea unui termen de 3 ani de la data înregistrării, în registrul comerțului, a mențiunii privind inactivitatea temporară sau a mențiunii privind suspendarea activității în registrul contribuabililor.
  • obligațiile de declarare, aferente activității desfășurate anterior înregistrării inactivității temporare/suspendării, se mențin.

Citeste si alte prevederi ale proiectului MF:

Extinderea termenului de depunere a D101 pentru grupul fiscal – pana la 25 iunie incepand cu 2023

Impozitul specific in 2022- scutire pentru inca 180 de zile

Articole similare

Comentariul tau aici