IAS 8 Politici contabile, modificari in estimarile contabile si erori

Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice adoptate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.

Modificarile in estimarile contabile reprezinta orice ajustari a valorii contabile a unui activ sau a unei datorii, sau a valorii consumului periodic a unui activ, care rezulta din evaluarea situatiei prezente a activelor si pasivelor , precum si orice beneficii si obligatii asteptate in viitor, asociate cu aceastea.

Important ! Modificarile in estimarile contabile nu reprezinta corectii ale erorilor ci rezulta din informatii noi sau evolutii noi.

IFRS –urile au stabilit anumite politici contabile despre care IASB a concluzionat ca duc la situatii financiare continand informatii relevante si credibile privind tranzactiile.

O entitate trebuie sa isi selecteze si sa aplice politicile contabile in mod consecvent, pentru tranzactii similare, cu exceptia situatiilor in care un standard permite in mod explicit aplicarea unei politici contabile diferite.

O entitate va modifica o politica contabila doar daca:

a) modificarea este ceruta de un standard sau de o interpretare ;

b) conduce la reflectarea unor informatii mai relevante in situatiile financiare.

Nu este considerata modificare a politicii contabile : aplicarea unor politici contabile pentru anumite tranzactii care difera de cele existente anterior , care nu au mai avut loc anterior sau au fost nesemnificative.

Observatie: In cazul in care o entitate trece la aplicarea unei politici de reevaluare a activelor in conformitate cu IAS 16 Imobilizari corporale sau IAS 38 Imobilizari necorporale , aceasta este vazuta ca o modificare a politicii contabila, insa este tratata ca reevaluare mai degraba in conformitate cu IAS16 sau IAS 38, decat cu standardul IAS 8.

Cand o entitate modifica o politica contabila la aplicarea initiala a unui standard sau unei interpretari care nu include prevederi tranzitorii care sa se aplice acelei modificari, sau modifica o ploitica contabila in mod voluntar , entitatea va aplica modificarea retroactiv.

Atunci cand este necesara aplicarea retroactiva conform celor mentionate mai sus modificarea in politica contabila va fi aplicata retroactiv cu exceptia cazului in care este imposibil de determinat efectul specific al perioadei sau efectul cumulativ al modificarii. Modificarea unei politici contabile este admisa chiar daca este imposibil de aplicat politica respectiva pentru orice alta perioada.

Articole similare

Comentariul tau aici