Incepand cu 24 august au intrat in vigoare noile prevederi privind incadrarea in munca a persoanelor cu handicap (L 193/21.08.2020)

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In MOF 767/21.08.2020 a fost publicata Legea nr. 193 din 21 august 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap care aduce urmatoare modificari in privinta obligatiilor firmelor legate de incadrarea in munca a persoanelor cu handicap.

Prevederi valabile pana la intrarea in vigoare a Legii 193/2020

Potrivit Legii 448/20-06, pana in prezent se prevedea ca autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Cei care nu angajează persoane cu handicap plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Prevederi noi, ca urmare a intrarii in vigoare a L 193/2020

Prin Legea 193/2020 se prevede ca autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap, pot opta pentru una dintre următoarele obligații:

  • a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
  • b) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența până la nivelul sumei prevăzute la lit. a) să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate.

Articole similare

Comentariul tau aici