Inregistrarea in SPV – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 06.05.2019, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Inregistrarea in Spatiul Privat Virtual”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua. Pentru persoanele fizice în vârstă, care nu știu să folosească un calculator cum se poate proceda pentru deschiderea SPV respectiv depunerea declarației unice?”

a.) Raspuns ANAF: “In unitățile fiscale teritoriale sunt puse la dispozitia contribuabililor calculatoare in sistem auto-servire. Utilizarea acestora se face cu ajutorul funcționarilor din cadrul administratiei fiscale. Acestea au fost puse la dispozitia contribuabililor tocmai pentru a veni in sprijinul celor care nu detin calculatoare personale sau nu au cunostinte de utilizare a acestora.”

b.) Intrebare contribuabil: “1.Daca Situatia obligatiilor fiscale de plata din SPV este o fisa a contribuabilului , in SPV acesta poate transmite o cerere de compensare prin care sa solicite reglarea aceste fise ?

2.Daca da, solicitarea/cererea transmisa primeste un numar de inregistrare cu data ?”

b.) Raspuns ANAF: “Bună ziua. În prezent, cererea de compensare nu figurează printre documentele care pot fi transmise de contribuabili prin intermediul serviciului Spațiul Privat Virtual. Instituția noastră are în vedere elaborarea unui model de cerere de compensare, model care după ce va fi aprobat, va putea fi transmis și prin SPV.”

c.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua, dacă certificatul digital este pe numele administratorului, pot să depun eu la administrația de care aparține societatea ca simplu împuternicit (cu declarație dată de administrator) documentația pentru înrolarea în SPV? Sau trebuie să fie prezent administratorul? Mulțumesc.”

c.) Raspuns ANAF: “Bună ziua. Pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV cu calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit al persoanei juridice persoanele fizice care dețin un certificat calificat. Dacă persoana deținătoare a certificatului calificat vă atribuie o împuternicire în sensul că aveți dreptul depunerii acestor documente la unitatea fiscală, o puteți face.”

d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! Un detinator de certificat digital pentru semnatura electronica poate depune declaratia unica pentru alte presoane fizice pe E-guvernare daca obtine imputernicire de la acestea si depune la ANAF D150 pentru fiecare dintre ele? In aceasta situatie, persoanele respective mai sunt obligate sa se inscie in SPV?”

d.) Raspuns ANAF: “Se poate depune declaratia unica astfel cum ati precizat dvs.”

e.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. Daca o persoana fizica este plecata din tara, cum va proceda cu inrolarea in SPV?”

e.) Raspuns ANAF: “Buna ziua! Înregistrarea se poate realiza on-line pe baza oricărui act administrativ fiscal emis pe numele persoanei respective începând cu anul 2013 sau prin desemnarea unui împuternicit care trebuie să dețină un certificat digital calificat care vă va îndeplini obligațiile on-line.”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare

2 Thoughts to “Inregistrarea in SPV – intrebari si raspunsuri ANAF”

  1. Doina Gheorghica

    dACA NU AM PRIMIT PLICUL CU NR DE INREGISRARE CUM PROCEDEZ?

    1. admin

      In acest caz practic nu aveti o dovada a depunerii si ar fi bine sa verificati si ghiseul ANAF daca au inregistrat sau nu declaratia.

Comentariul tau aici