Intrare in somaj tehnic – procedura, pas cu pas

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Articol actualizat 07.04.2020.

Pentru inceput trebuie sa mentionam ca exista:

Despre cea de-a doua forma de somaj tehnic, vom prezenta in cele ce urmeaza.

OUG 30/2020 prevede la art XI ca:

(1)Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiază salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate, conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului.

Procedura de intrare in somaj tehnic ca urmare a starii de urgenta, in varianta finala este:

Pasul 1: Angajatorii suspenda contractele de munca ale angajatilor – pentru somaj tehnic restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri , cabinete etc ). Cel mai devreme a fost incepand cu data intrarii in vigoare a decretului privind starea de urgenta care este 16 martie 2020.

Potrivit HG 905/2017, suspendarea contractului de munca pentru somaj tehnic se face in REVISAL cu o zi inainte de data aplicarii.

Pasul 2: Angajatorul va calcula indemnizatia bruta, va stabili CAS, CASS, impozitul datorat. CAM nu se datoreaza la aceasta indemnizatie.

Pasul 3 : Incepand cu 1 aprilie (pentru luna martie ), 1 mai pentru aprilie, samd se poate depune la AJOFM, prin platforma aici.gov.ro :

Pasul 4 : Angajatorul incaseaza de la AJOFM indemnizatiile brute in maxim 15 de zile de la depunerea cererii.

Pasul 5: In maxim 3 zile de la data incasarii trebuie sa vireze angajatului indemnizatia neta.

Pasul 6: Pana in data de 25 a lunii urmatoare incasarii sumei de catre angajator din bugetul asigurarilor de somaj, angajatorul va trebui sa declare si sa plateasca contributiile si impozitul retinute.

Articole similare

16 Thoughts to “Intrare in somaj tehnic – procedura, pas cu pas”

 1. Ignat Aurel

  Buna ziua, ce se intampla cu angajatul care este in somaj tehnic, iar angajatorul care si-a suspendat activitatea conform ordonantei de urgenta, decide sa inchida firma pana la ridicarea starii de urgenta?
  multumesc,

 2. Sirius

  Buna!
  As dori, va rog informatii cu privire la posibilitatea acordarii somajului tehnic unei entitati;
  srl, cu activitati de tehnoredactare si editare, drepturi de autor.

  Multumesc!

 3. Sirius

  Buna!
  As dori, va rog informatii in legatura cu posibiliratea acordarii somajului tehnic u, nei entitsti’;
  srl, cu activitati de tehnoredactare si activitati pe baxa de dreoturi de autor ((editura).
  Multumesc!

 4. Diana

  Pot beneficia de somaj tehnic pe perioada starii de urgenta daca sunt in perioada de probă (4 luni)
  contract munca perioadă
  nederminata?

  1. admin

   Buna, fiindca contractul dvs este activ, puteti beneficia chiar daca sunteti in perioada de proba. Nu exista o excludere dpdv legislativ pentru situatia dvs.

 5. Mutu Nicu

  Sunt angajat cu contract de colaborare cu functia de instructor auto scoala de soferi SC IMBUS CMPROD SRL . Rm Sarat. Pe data de 17 martie am incetat de tot activitatea di cauza virusului covit19. Am platit luna de luna neintrerupt pe ultimele 6 luni. Ce trebuie sa fac ca sa beneficiez de somaj tehnic, deoarece nu am alt venit.

 6. mircea

  Beneficeaza de ordonanta si cei cu un singur angajat ?

  1. admin

   Masurile pot fi accesate firme, indiferent de numarul de angajati. Deci si cu 1 angajat, beneficiati de ordonanta, desigur, daca va incadrati la celelalte conditii.

 7. Eva Marin

  OUG nr.30/2020, art XI.
  “(1) Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
  (2) De prevederile alin. (1) beneficiază salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:
  a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobate prin ordin;
  b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzute la alin. (1) pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”

  Deci, in ambele cazuri, suspendarea contractelor de munca se face la initiativa angajatorului.
  Angajatorul nu poate fi pasibil de amenda, chiar daca a fost obligat sa intrerupa activitatea conform Ordonantelor militare 1 si 2. Salariatii pot beneficia de concediu de odihna, concediu fara plata, etc., somajul tehnic fiind optiunea angajatorului.
  In al doilea rand, nici o lege nu se aplica retroactiv. Cum sa suspenzi contractele de munca la un cabinet de medicina dentara, din 16 martie 2020, cand Ordonanta militara in care se hotaraste intreruperea activitatii este din 21 martie 2020 ?
  Indemnizatia se acorda pentru perioada suspendarii, pe perioada starii de urgenta.

 8. Emil Kanya

  1. Nu cred ca exista somaj tehnic si somaj tehnic COVID-19. Dupa cum este precizat si in OUG 30/2020 acesta se aplica celor care suspenda contractele in baza articolului 52, aliniatul (1), litera c) din legea 53/2003 – Codul Muncii, adica exact articolul de suspendare pentru somaj tehnic. Cred ca OUG 30/2020 doar stabileste conditiile de decontare a somajului tehnic.
  2. Prin formularea din ordonanta de urgenta, nu este clar daca 75% din salariul mediu brut este limita doar pentru decontare sau este chiar limita pentru indemnizatie. De exemplu in situatia unui angajat care are salariul brut de 8000 lei/luna, in cazul in care este trimis in somaj tehnic pentru o luna, nu e clar daca firma are obligatia sa-i plateasca o indemnizatie de 4072 lei (75% din salarial mediu brut) sau de 5600 lei (75% din brutul de incadrare) si sa recupereze de la AJOFM doar 4072 lei.
  3. De asemenea cred ca, daca situatia o impune, firmele ce se incadreaza la litera b), pot sa trimita toti angajatii in somaj tehnic dar pot sa ceara decontarea indemnizatiei doar pentru maxim 75% dintre ei.
  Multumim pentru informarea, este foarte utila,

 9. Buna ziua!
  Multumim! Cum se procedeaza daca in situatia 2, cu reducerea activitatii, angajatii lucreaza partial, in functie de comenzile sporadice care intra ( ma refer la situatia unui magazin online din domeniul Home& deco). Pot fi zile fara sa fie chemati la munca, poate fi chemata doar 1 persoana pt 1 ora sau mai multe, deci fara un program anume decat in functie de solicitare. Se ponteaza pe ore sau cum? Multumesc!

 10. Daniela

  Buna ziua! Multumim pentru articol! As vrea sa ma ajutați însă cu urmatoarea situatie. Suntem producatori de mobilier, si începând cu data de 15 martie am redus activitatea societății, astfel ca toti angajatii muncesc doar 2h zi. Cel mai probabil incepand cu luna aprilie va trebui sa stopam de tot activitatea, asteptandu-ne la o carantina totala. Cu siguranta in luna aprilie vom avea incasari cu 25 % mai mici decât in ian-feb, încadrându-ne astfel la situatia 2 prezentată de dumneavoastră. Intrebarea mea este: angajatii vor lua 75 % din salariul pentru 2h? Nu mi se pare normal atâta timp cât pana sa intervină aceasta situatie ei au avut un salariu intreg.

 11. Galffy

  Bună ziua
  Dacă ai un singur angajat cu normă întreagă poți sa il dai în şomaj tehnic ?

  1. mircea

   Galffy, cum e , ai aflat ?

   1. Te011

    Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Daca la jobul full time am intrat in somaj tehnic datorita starii de urgenta si mai am contracte part time in desfasurare. Mai pot beneficia de somajul tehnic in aceasta situatie?

    1. admin

     Avem urmatorul raspuns de la Ministerul Muncii (inca nu e publicat in MOF) : În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care, cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizația în cauză.
     În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, acesta beneficiază de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cel mai avantajos.

Comentariul tau aici