Munca de noapte in societate – iata ce trebuie sa cunosti

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit Codului Muncii, este considerata munca de noapte, munca prestata intre orele 22.00 – 6.00. Totodata salariatul de noapte este, dupa caz:

  • salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
  • salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior. In acest caz, angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

Atentie! Angajatorul care utilizeaza munca de noapte, in mod frecvent, este obligat sa informeze acest lucru la ITM.

Cum se compenseaza munca de noapte ?

Angajatii care lucreaza de noapte vor beneficia:

  • fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
  • fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Interziceri

  • Nu pot presta munca de noapte tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani.
  • Nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza.

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare