Norme de igiena privind personalul unitatilor alimentare

În unitatile alimentare operatiunile de manipulare, preparare, transport, servire si de desfacere a alimentelor vor fi executate numai de persoane care au efectuat controlul medical  la angajare si periodic, la unitatile sanitare si în conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii. Se excepteaza personalul zilier din unitatile industriale care prelucreaza alimente de origine  vegetala si plante industriale, în cazul în care acestea sunt supuse sterilizarii termice în cursul  procesului tehnologic.

În toate unitatile alimentare conducatorii acestora sau persoanele din unitate special desemnate au obligatia de a verifica zilnic starea de igiena individuala a personalului si de a  depista persoanele care prezinta febra, diaree sau infectii acute ale nasului, gâtului sau ale  pielii. Aceste persoane nu vor fi primite în unitate decât cu avizul medical. Toate persoanele  care lucreaza la prelucrarea, manipularea, transportul, servirea sau desfacerea alimentelor  sunt obligate sa se supuna vaccinarilor în conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii, sa se  prezinte (sau sa anunte) la unitatea sanitara în cazul în care au febra, tulburari digestive  acute sau infectii ale pielii si sa nu îsi reia activitatea decât dupa primirea avizului medical.

Toate persoanele care lucreaza la manipularea, prepararea, transportul, servirea si desfacerea alimentelor sunt obligate:

a) sa poarte în timpul lucrului, în raport cu specificul locului de munca si în conformitate cu actele normative în vigoare, echipamentul de protectie sanitara a alimentelor, alb sau de culoare deschisa, curat, care sa acopere îmbracamintea si parul capului si sa fie impermeabil în partile care vin în contact cu umezeala; persoanele care executa operatiuni de curatare nu vor purta echipamentul de protectie sanitara a alimentelor în cursul efectuarii acestor operatiuni;

b) sa nu intre în WC cu echipamentul sanitar de protectie a alimentelor;

c) sa îsi spele mâinile cu apa si cu sapun înainte de începerea lucrului si ori de câte ori este necesar în cursul activitatii, în special dupa folosirea WC.

La nivelul fiecarei unitati de alimentatie va exista o evidenta a controlului medical pentru tot  personalul din subordine.

Articole similare

Comentariul tau aici