Nou! Zile libere platite pentru cei care se vaccineaza, zile de scutire pentru elevi si studenti

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

O noua propunere legislativa a fost aprobata si trimisa in 02.07.2021 la Presedinte spre promulgare.

Aceasta urmareste completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu urmatoarele prevederi:

Persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:
a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și a soldaților și gradaților profesioniști.

Drepturile se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberată potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de
la vaccinare.

Beneficiază de drepturile mentionare anterior și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

Drepturile se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea, la efectuarea vaccinului, a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Dispozițiile prezentului articol nu se aplică în situația în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.
Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Articole similare

Comentariul tau aici