Nu uitati! 24 ianuarie zi libera legala

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Data de 24 ianuarie –Ziua Unirii Principatelor Române este zi libera legala. Indiferent ca vorbim de mediul public sau privat, in aceste zile nu se lucreaza, iar angajatorul are obligația de a acorda aceste zile, fara a fi necesară o solicitare din partea salariaților.

Prin excepție,  pot presta activitate în zilele de sărbătoare legală doar salariații care lucrează în unităţi sanitare, de alimentaţie publică sau în unități în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Angajatorul, care a desfășurat activitate  cu încadrare în limitele excepțiilor prevăzute de Codul muncii, este obligat să compenseze ziua respectivă prin acordarea de timp liber corespunzător, în cel mult 30 de zile calendaristice.

Dacă nici în interiorul acestui termen nu poate fi compensată ziua de sărbătoare lucrată, atunci angajatorul are obligația de a acorda un spor la salariu de cel puțin 100%, corespunzător muncii prestate.

Potrivit H.G. nr.1555/2022, în data de 23 ianuarie 2023 se acordă o zi liberă suplimentară pentru personalul din sistemul public, care va trebui recuperată, până la data de 28 februarie, prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru.

Articole similare

Comentariul tau aici