Preturile isi reiau cresterea

Indicele preturilor de consum a crescut in luna septembrie cu 0,39%, reluandu-si, astfel, cresterea dupa doua luni consecutive de scadere.

Cresterea a fost generata de cresterea preturilor la marfurile nealimentare cu 0,79%, precum si la servicii cu 0,51%, in conditiile in care preturile produselor alimentare au scazut pentru a cincea luna consecutiva.

Cresterea inflatiei in luna septembrie duce inflatia pentru ultimele 12 luni la 4,94%, in conditiile in care urmeaza cateva luni grele, luni care traditional aduc o cresterea a preturilor.

Astfel, pentru lunile care urmeaza, cresterea inflatiei va fi superioara lunii septembrie, in conditiile in care toamna preturile produselor alimentare (care in ultimele 12 luni au crescut cu doar 1,88%) isi reiau cresterea, odata cu incheierea perioadei in care se consuma in special produse alimentare din productie interna.

In plus, cresterea cursului EUR va duce, mai mult ca sigur, la cresterea preturilor serviciilor, avand in vedere ca in multe cazuri facturile pentru servicii au la baza contracte semnate in EUR.

Inceputul anului urmator, va marca si o crestere a pretului avand la baza schimbarea cursului la care se calculeaza accizele in anul 2010 (cursul BNR din 30 octombrie).

Tabel inflatie lunara 2008/ 2009

Articole similare

Comentariul tau aici