Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Incepand cu 05.01.2018 a intrat in vigoare Ordinul nr. 3254/2017 privind Registrul de evidenta fiscala pentru persoanele fizice, contribuabili potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Iata mai jos care sunt principalele prevederi ale acestui ordin:
Contribuabilii (prevazuti la titlul IV din Legea nr. 227/2015) pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real, in baza datelor din contabilitate, au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala in conformitate cu prevederile prezentului ordin. Registrul de evidenta fiscala se completeaz si de catre contribuabilii prevazuti la art. 60 pct. 1 lit. a) si d) din Codul fiscal.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit au obligatia sa completeze in Registrul de evidenta fiscala numai partea referitoare la venituri.
Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pot completa in Registrul de evidenta fiscala numai partea referitoare la venituri sau isi pot indeplini obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit.
Atentie ! Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala si au optat pentru stabilirea impozitului ca impozit final, potrivit prevederilor art. 73 din Codul fiscal, nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala.
In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri, obligatiile referitoare la Registrul de evidenta fiscala ii revin asociatului desemnat care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.
Registrul de evidenta fiscala are ca scop inscrierea informatiilor care stau la baza determinarii venitului net anual/pierderii nete anuale cuprins/cuprinse in Declaratia privind venitul realizat din Romania.
Registrul de evidenta fiscala se completeaza anual cu totalul veniturilor si totalul cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestora, in anul curent, pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent, pana la data depunerii Declaratiei privind venitul realizat din Romania, dar nu mai tarziu de termenul de depunere stabilit de lege.
Registrul de evidenta fiscala se tine, dupa caz, pe fiecare sursa de venit din cadrul fiecarei categorii de venit, astfel incat venitul brut si cheltuielile deductibile determinate anual sa corespunda cu cele inscrise in Declaratia privind venitul realizat din Romania sau in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, dupa caz. Daca contribuabilul are mai multe surse de venit, evidenta se tine pe fiecare sursa de venit in cadrul aceluiasi registru de evidenta fiscala.
Inregistrarea venitului brut anual in Registrul de evidenta fiscala se efectueaza in functie de natura activitatii, pe fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit. Constituie venit brut anual totalul veniturilor in bani si in natura realizate in cadrul unui an fiscal, altele decat cele prevazute la art. 62 si, respectiv, la art. 68 alin. (3) din Codul fiscal. Evaluarea veniturilor in natura se efectueaza la pretul pietei sau la pretul stabilit prin expertiza, in functie de locul si la data primirii acestora.
Atentie!
- TVA colectata nu reprezinta venit si nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala.
- TVA dedusa nu reprezinta cheltuiala si nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala.
- Cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii, datorate de catre contribuabil in limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V “Contributii sociale obligatorii”, indiferent daca activitatea se desfasoara individual si/sau intr-o forma de asociere.
Nu se mai inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala si nu sunt cheltuieli deductibile:
- cheltuielile care depasesc limitele prevazute la art. 68 alin. (5) din Codul fiscal;
- cheltuielile efectuate in conditiile prevazute la art. 68 alin. (7) din Codul fiscal.
Registrul de evidenta fiscala se modifica ori de cate ori se constata diferente cu privire la veniturile si/sau cheltuielile inregistrate initial, pana la data depunerii declaratiei rectificative. Acesta se poate intocmi atat in scris cat si in format electronic, intr-un singur exemplar de catre contribuabili, fara a se lasa randuri libere.
Baza legala: Ordinul nr. 3254/2017
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-