Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Cum arhivezi documentele contabile?
Dispozitia de livrare
Vouchere de vacanta
Protectia angajatilor pe perioadele cu temperaturi extreme
Pensia de urmas
Pensia de invaliditate
Modificari constructii
Declaratia unica
Aviz de insotire a marfii
Codul EORI
Fisa de magazie
Chitanta – dispozitie de plata – dispozitie de incasare
Drepturile consumatorului
Inmatricularea societatii
Monografii contabile privind imprumuturile si datoriile
Corectarea declaratiei unice
INSTRUMENTE
Deseurile de echipamente electrice si electronice – noutati OUG 44/2019
Ordonanța de urgență nr. 44/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice a fost publicata in MOF 509/24.06.2019.
Normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar din 30.05.2019
In MOF nr. 520/26.06.2019 a fost publicat Ordinul nr. 383/2019 pentru aprobarea Normelor privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activității de audit financiar
OUG 43/2019 privind actualizari ale facilitatilor din constructii -publicata in 21.06.2019
Asa cum scriam in 27.05.2019, in 22.05.2019 a fost publicat pe site-ul Ministerului de finante un proiect legislativ de actualizare a facilitatilor din domeniul constructiilor (citeste aici)
Declararea impozitului pe veniturile estimate, norma de venit si contributiile sociale – tema asistenta ANAF
Sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019″.
MONOGRAFII
Contabilitatea avansurilor comerciale – monografie contabila
Contul 409 “Furnizori-debitori” este utilizat pentru evidenta avansurilor acordate furnizorilor si a ambalajelor care circula pe principiul restituirii, facturate de catre furnizori. Acest cont se detaliaza pe doua conturi de gradul II
Servicii prestate in cadrul mai multor perioade. Cum se inregistreaza ?
Conform legislatiei contabile (Ordinul 1802/2014), veniturile din prestări de servicii se înregistrează în contabilitate pe măsura efectuării acestora.
Monografii contabile privind imprumuturile si datoriile asimilate
Potrivit normelor metodologice de functionare a conturilor prevazute de reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1802/2014 contabilitatea imprumuturilor si datoriilor asimilate acestora se tine pe urmatoarele categorii de conturi :
SALARIZARE
Clarificari privind ucenicia la locul de munca-MMuncii
Guvernul a aprobat, în ședința din 20 iunie 2019, modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
FISCALITATE
Cum facturezi serviciile prestate catre persoane fizice – cand se aplica TVA?
Facturarea catre persoane fizice, in special cand acestea sunt din UE sau din afara UE ridica mai multe semne de intrebare.
Proiect de ordonanta privind instituirea unor facilitati fiscale- din 25.06.2019
Potrivit unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului de finante in 25.06.2019 se propun două mecanisme alternative procedurii de acordare a eșalonării la plată, reglementată deja în Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, astfel:
Declaratia Unica-ce se declara, pe sectiuni
Intalniri ANAF – contribuabili, pe tema dotarii cu noile case de marcat
Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, organizează, în lunile iulie și august, întâlniri cu contribuabilii, precum și cu distribuitorii și unitățile acreditate de service pentru AMEF. În cadrul întâlnirilor, toate întrebările contribuabililor cu privire la tema “Case de marcat: facilități, obligații, termene” vor primi un răspuns adecvat din partea specialiștilor ANAF.
Nou in libraria Contzilla – Sediul firmei
BANKING
Cum se inregistreaza in contabilitate avansul?
Atunci cand primesti / dai avans, acesta poate fi inregistrat in contabilitate fie ca si o factura in avans fie direct in trezorerie.
Indicatori financiari: EBITDA
Indicatorul EBITDA este prescurtarea de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization , tradus insemnand profitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare.
Trecerea de la platitor de TVA trimestrial la lunar – achizitie bunuri intracomunitare
Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu: vezi continuarea in articol
Cum se defineste un termen de valabilitate ? dar un termen de garantie ?
Actul normativ care defineste cele doua notiuni este Ordonanta nr. 21 /1992 privind protecţia consumatorilor, republicata
Costuri fixe si costuri variabile
Lista de inventariere
Chitanta si Chitanta de operatiuni in valuta
Chitanta este un document financiar-contabil care justifica inregistrarea de numerar in registrul de casa: incasari, plati, depuneri de numerar. Chitanta este astfel un document pe baza caruia se realizeaza o operatiune contabila.
Inregistrarea deconturilor in contabilitate
Atunci cand angajatii antreneaza cheltuieli in numele societatii, decontarea acestora se realizeaza prin intermediul deconturilor.
Declararea impozitului pe veniturile estimate, norma de venit si contributii -intrebari si raspunsuri ANAF
In data de 26.06.2019, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019”.https://www.contzilla.ro/declararea-impozitului-pe-veniturile-estimate-norma-de-venit-si-contributii-intrebari-si-raspunsuri-anaf/