Salariatii cu tichete de masa – deducere personala

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit art. 76 din Codul Fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o PF rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

All Inclusive – toate lucrarile de specialitate

Pe de alta parte, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si altor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor printre care regasim la punctul h) si tichete cadou acordate potrivit legii, cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la alin. (4) lit. a), tichete de masa, vouchere de vacanta si tichete de cresa, acordate potrivit legii.

In ceea ce priveste deducerea personala, potrivit art. 77 din Codul Fiscal, PF prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

In 2018, deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel:

  • pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 510 lei;
  • pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere – 670 lei;
  • pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere – 830 lei;
  • pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 990 lei;
  • pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 1.310 lei.

Astfel ca, din definitia venitului brut lunar, “venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) – (3) din Codul Fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate, putem spune ca in venitul brut lunar sunt incluse si tichetele de masa luate de catre angajati, acestea din urma intrand in baza de calcul a deducerii personale.

Cum se calculeaza?

Presupunem ca un angajat are un salariu brut de 1.900 lei iar pe langa acesta, salariatul mai beneficiaza si de tichete de masa cu o valoare nominala de 15 lei (pentru fiecare zi lucratoare in care acesta a fost prezent la munca).

In luna ianuarie salariatul a lucrat 20 de zile, iata mai jos care este modul de calcul a deducerii personale in functie de numarul de persoane aflate in intretinerea salariatului si tinand cont ca acesta beneficiaza si de tichete de masa: 

All Inclusive – toate lucrarile de specialitate


Calcul:

Salariu de incadrare: 1.900 lei

Valoarea nominala a tichetelor de masa: 15 lei * 20 zile lucrate = 300 lei

Salariu brut realizat: 1.900 lei + 300 lei = 2.200 lei


Valoarea deducerilor personale pentru cele 5 situatii:

Fara persoane in intretinere: 435 lei

O persoana in intretinere: 595 lei

Doua persoane in intretinere: 755 lei

Trei persoane in intretinere: 915 lei

Patru sau mai multe persoane in intretinere: 1235 lei

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare