Sponsorizarea in 2024: noile reguli

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In ultimele saptamani ale anului 2023, mai precis pe data de 15 decembrie 2023 s-a publicat o ordonanta de urgenta (OUG 115) care schimba regulile fiscale cu privire la sponsorizare, incepand cu anul 2024.

1.Sponsorizarea: reguli in cazul microintreprinderilor

Incepand cu anul 2024 se abroga prevederile prin care microintreprinderile care efectueaza sponsorizari scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

Despre ce se intampla cu sumele reportate, am scris detaliat aici: Sponsorizarile nu se vor mai putea scadea din impozitul micro din 2024

2.Reguli in cazul platitorilor de impozit pe profit

Platitorii de impozit pe profit pot in continuare sa efectueze sponsorizari in limitele stabilite in anul 2023.

Aici, ca element de noutate este ca se modifica tratamentul fiscal al burselor private, care pana acum erau incluse in aceeasi categorie cu sponsorizarile. Ca o paranteza cheltuielile privind bursele private se elimina din randul cheltuielilor nedeductibile (erau incadrate la fel ca sponsorizarea si mecenatul). Dar, pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii care efectuează cheltuieli privind bursele private, potrivit Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificările ulterioare, însumează aceste cheltuieli în limita a 1.500 lei/fiecare bursă acordată, cu celelalte cheltuieli incluse la cheltuieli sociale , iar suma rezultată se deduce în limita prevăzută pentru cheltuieli sociale (5% din valoarea cheltuielilor cu personalul).

Regulile sunt:

Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, scad sumele aferente din impozitul minim datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:

a)valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situaţiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, această limită se determină potrivit normelor;

b)valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit.

Ca element de noutate, redirectionarea impozitul va trebui facuta pana la data depunerii declaratiei privind impozitul pe profit si nu in termen de 6 luni de la aceasta, asa cum se intampla in 2023.

Articole similare

Comentariul tau aici