Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 31.05.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la ”Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania”. Iata mai jos o sinteza a intrebarilor puse de contribuabili si raspunsurile date de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Fiind salariat in UK, platesc taxe si impozite in UK. Trebuie sau nu sa imi declar rezidenta fiscala? Cum se face asta?”

a.) Raspuns ANAF: “În cazul în care ați plecat din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, aveați obligaţia completării şi depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Ca urmare a analizării datelor declarate de dvs. prin formular şi a analizării documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileşte rezidenţa fiscală și vă va notifica, dacă vă păstrați sau nu rezidenţa în România sau dacă aceasta va fi în UK. Chestionarul poate fi accesat la următorul link: https://static.anaf.ro/…/Anaf/legislatie/OMFP1099_2016.pdf “.

b.) Intrebare contribuabil: “Buna dimineata. Persoanele fizice cu domiciliul principal in Romania care lucreaza independent, cu domiciliul de flotant, mai mult de 183 de zile sau mai putin de 183 de zile intr-o tara straina, unde au rezidenta fiscala?”

b.) Raspuns ANAF: “O persoană fizică rezidentă în România, care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, are obligaţia completării şi depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.  Formularul se depune în termen de 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal central competent. Astfel, ca urmare a analizării datelor declarate de contribuabil prin formular şi a analizării documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileşte rezidenţa fiscală și notifică persoana respectivă, dacă îşi păstrează sau nu rezidenţa în România sau dacă aceasta va fi în statul unde contribuabilul desfășoară activitate independentă și are domiciliul flotant. Chestionarul poate fi accesat la următorul link: https://static.anaf.ro/…/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf “

c.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, as dori sa stiu ce anume trebuie facut pentru a renunta la rezindenta fiscala: care sunt etapele, ce documente am nevoie si cat dureaza. Multumesc !”

c.) Raspuns ANAF: “Persoana fizică rezidentă în România care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive are obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

În vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent, persoana fizică rezidentă în România are obligaţia să înregistreze cu 30 de zile înaintea plecării din România formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” la organul fiscal competent unde îşi are domiciliul fiscal.

Organul fiscal analizează îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă în funcţie de situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată, respectiv formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, orice alte documente ce pot sta la baza determinării rezidenţei persoanei fizice, precum şi, după caz, certificatul de rezidenţă fiscală emis de autoritatea fiscală străină sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuţii în domeniul certificării rezidenţei fiscale conform legislaţiei interne a acelui stat, în original sau în copie legalizată, însoţit de o traducere autorizată în limba română.

În ceea ce privește documentele justificative, organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante în vederea stabilirii rezidenței fiscale, spre ex: : dovada deținerii unor autovehicule înregistrate în România/statul străin; permis de conducere emis de autorităţile competente din România/statul străin; paşaport emis de autorităţile competente din România/statul străin; etc. Menționăm însă, că documentele se vor solicita, în cazul în care sunt necesare, de către organul fiscal.

În termen de 15 zile de la depunerea formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, organul fiscal transmite persoanei fizice “Notificarea privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri, încheiată între România şi …………………….., de către persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile” şi stabileşte dacă aceasta are în continuare obligaţie fiscală integrală în România sau va fi scoasă/menţinută din/în evidenţele fiscale. În cazul obligaţiei fiscale integrale, persoana fizică rezidentă este supusă în continuare impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României.”

d.) Intrebare contribuabil: Eu mi-am luat ghiozdanul m-am urcat intr-un avion si am plecat in Asia pentru 6 luni. Imi puteti spune de ce am taxe de platit pentru perioada aceasta? In special asigurarea de sanatate care trebuie platita lunar indiferent unde esti. Mi se pare cea mai mare porcarie ce afecteaza 100% din populatie.”

d.) Raspuns ANAF: “În situaţia în care, la plecarea din România în Asia, nu îndepliniţi condiţiile reglementate prin prevederile Ordinului nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența în România a persoanelor fizice, datoraţi în continuare în România, pentru veniturile realizate, impozitele şi contribuţiile potrivit legislaţiei fiscale în vigoare.

În cazul în care plecați din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate CARE DEPĂȘESC în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive aveți obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent, unde aveți domiciliul fiscal.”

Mai multe intrebari si raspunsuri, cu privire la aceasta tema, pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – https://www.facebook.com/www.ANAF.ro/?fref=ts

Sursa: ANAF

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare