Verificarea stocurilor la final de an – 2 proceduri importante

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Exista entitati pentru care stocurile detin o pondere consistenta in total activ. Este cazul magazinelor sau al fabricilor de productie. Pentru acestea, o reflectare corecta in contabilitate a stocului de extrem de importanta.

Atunci cand vorbim de stocuri la final de an trebuie sa avem in vedere doua proceduri importante:

1.Inventarierea, care este cea mai importanta activitate.

Este important modul de desfasurare al inventarului stocurilor si reconcilierea cu inregistrarile din contabilitate, astfel ca fapticul sa fie reconciliat cu scripticul.

In special, la inventar se va acorda atentie stocurilor de valori mari, cu o pondere mai mare in bilant.

La inventar se verifica si daca exista elemente de stocuri deteriorate si care nu mai pot fi valorificate pentru a se reflecta corect in contabilitate cheltuiala cu scoaterea lor din evidenta.

De mare ajutor in gestiunea stocurilor este derularea de inventarieri ciclice (cycle counting), in mod continuu, pentru anumite coduri de materiale, din anumite locatii, care faciliteaza identificarea erorilor din timp si implicit corectarea acestora.

Inainte de inregistrarea plusurilor si minusurilor de inventar se verifica daca nu se pot face compensari intre acestea.

Daca nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru inventar , poti apela la un soft rapid si flexibil care sa nu iti incurce activitatea de zi cu zi.

De exemplu, daca utilizezi Smart Bill, poti apela la optiunea de inventariere care iti permite flexibilitate in sensul ca:

  • Fiind in cloud poti face acest lucru de oriunde ai acces la internet;
  • Poti apela da dispozitive mobile, prin urmare poti opera rezultatele direct din locul unde sunt depozitate stocurile, fara a fi nevoie sa te deplasezi inapoi la birou si sa introduci de pe listele completate manual;
  • Poti introduce partial rezultatele, poti sa continui activitatea zilnica si apoi poti sa revii la reintroducerea inventarului.
  • Poti face cu usurina verificarile ciclice.

2.Evaluarea la bilant

De indata ce ai situatia corecta a stocurilor prin inventar, trebuie sa te asiguri si ca sunt evaluate corect.

La bilant, stocurile se evalueaza la valoarea contabila, mai putin ajustarile pentru depreciere constatate. Ajustari pentru depreciere se constata inclusiv pentru stocurile fara miscare.

In cazul in care valoarea contabila a stocurilor este mai mare decat valoarea de inventar, valoarea stocurilor se diminueaza pana la valoarea realizabila neta, prin constituirea unei ajustari pentru depreciere.

Fac obiectul evaluarii si stocurile in curs de executie.

Activele de natura stocurilor nu trebuie reflectate in bilant la o valoare mai mare decat valoarea care se poate obtine prin utilizarea sau vanzarea lor. In acest scop, valoarea stocurilor se diminueaza pana la valoarea realizabila neta, prin reflectarea unei ajustari pentru depreciere.

Prin valoare realizabila neta a stocurilor se intelege pretul de vanzare estimat care ar putea fi obtinut pe parcursul desfasurarii normale a activitatii, minus costurile estimate pentru finalizare a bunului, atunci cand este cazul, si costurile estimate necesare vanzarii.

In Smart Bill ai optiunea Ajustare stoc, care iti permite sa aplici in practica  astfel de ajustari:

Articole similare

Comentariul tau aici