2 solutii pentru a avea asigurare medicala- persoane fara venit

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Daca esti o persoana care nu obtine venituri si nu ai optat sa fii asigurat la sanatate prin depunerea declaratiei unice, trebuie sa stii ca nu poti beneficia de aceleasi servicii medicale ca si cei care sunt asigurati la sanatate.

Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul: urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic, precum şi monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială , servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară , în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale.

Ce solutii ai daca vrei sa devii asigurat desi nu obtii venituri?

1.Depunerea declaratiei unice prin care optezi pentru asigurarea la sanatate.

Calitatea de asigurat se dobandeste din momentul depunerii declaratiei si este valabila pentru o perioada de 12 luni. Deci, trebuie sa retinem ca nu din momentul platii se dobandeste calitatea de asigurat, ci din momentul depunerii declaratiei unice.

Daca depui declaratia in ianuarie 2022, vei fi asigurat 12 luni incepand de la data depunerii declaratiei.

Atentie! Exista 19 categorii de persoane care sunt asigurate fara plata contributiei. Daca te incadrezi in aceste categorii atunci beneficiezi de asigurare de sanatate fara a trebui sa depui declaratia unica sau sa platesti ceva.

Vezi AICI care sunt acestea.

2.Coasigurarea

Potrivit Ordinului nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, persoanele asigurate la sanatate in sistemul public au posibilitatea de a lua in intretinere membrii ai familiei: sotul, sotia sau parintii care nu realizeaza venituri proprii. Acestia din urma dobandesc calitatea de coasigurati si vor avea acces la aceleasi servicii medicale precum o alta persoana asigurata in acest sistem. Copii minori si chiar si cei cu varsta intre 18 si 26 de ani, daca isi continua studiile, sunt asigurati automat in sistemul de sanatate fara ca acestia sa fie nevoiti sa plateasca contributia.

Citeste in detaliu : Cine poate avea coasigurati si care sunt documentele necesare

Articole similare

Comentariul tau aici