24 ianuarie – zi libera legala

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Va reamintim ca 24 ianuarie 2020 este zi libera legala (Unirea principatelor). Este a treia zi libera legala a lunii ianuarie 2020.

Astfel in aceasta luna avem:

  • 31 de zile calendaristice
  • 3 sarbatori legale (1 si 2 ian 2020 si 24 ianuarie )
  • 8 zile de weekend
  • 20 de zile lucratoare

Urmatoarea zi libera legala este in data de 17 aprilie – Vinerea mare.

Obligatiile angajatorilor in aceste zile libere legale sunt reflectate la art. 141-143 din Codul muncii pe care le redam mai jos:

Articolul 140

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Articolul 141

Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Articolul 142

(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Articole similare

Comentariul tau aici