Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Cele mai importante 3 elemente de identificare a unui profesionist sunt: firma, emblema si marca.
Firma – este numele sau denumirea sub care un profesionist isi exercita comertul si sub care semneaza (art.30, Legea 26/1990). Orice firma noua trebuie sa se deosebeasca de cele existente, iar in cazul in care exista o asemanare cu o alta firma, atunci trebuie sa se adauge o mentiune care sa o deosebeasca de aceasta.
Emblema – este “semnul sau denumirea care deosebeste un profesionist de un altul de acelasi gen”, potrivit art.30 din Legea 26/1990. Orice emblema trebuie sa se deosebeasca de emblemele inscrise in acelasi registru al comertului, pentru acelasi fel de comert, precum si de emblemele altor profesionisti de pe piata unde profesionistul isi desfasoara activitatea.
Prin inscrierea in registrul comertului a firmei si emblemei, profesionistul dobandeste drept de folosinta exclusiva asupra acestora. Atat firma, cat si emblema pot fi instrainate, cu mentiunea ca firma nu poate fi instrainata separat de fondul de comert la care este intrebuintata.
Marca – reprezinta, conform art. 2 din Legea 84/1998, “orice semn susceptibil de reprezentare grafica, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si, in special, forma produsului sau a ambalajului sau, culori, combinatii de culori, holograme, semnale sonore, precum si orice combinatie a acestora, cu conditia ca aceste semne sa permita a distinge produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altor intreprinderi”. In Romania, marcile se inregistreaza in registrul marcilor tinut de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Inregistrarea unei firme la ORC este obligatorie inainte de inceperea activitatii acesteia, pe cand inregistrarea unei marci la OSIM este facultativa.
Atentie ! Firma si emblema trebuie scrise in primul rand in limba romana, iar emblema trebuie sa fie insotita in mod vizibil de firma profesionistului.
Sursa: ONRC
Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-