Adunarea generala la SRL- propuneri legislative de modificare a Legii societatilor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

O propunere legislativa inregistrata in 16.02.2021 aduce in discutie o modificare a art 192 din Legea societatilor comerciale.

In prezent, acest articol prevede ca:

(1)Adunarea generală decide prin votul reprezentând majoritatea absolută a asociaților și a părților sociale, în afară de cazul când în actul constitutiv se prevede altfel.

(2) Pentru hotărârile având ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaților, în afară de cazul când legea sau actul constitutiv prevede altfel.

Astfel, pentru adoptarea hotararilor, cu exceptia celor modificatoare ale actului constitutiv exista in prezent regula dublei majoritati, adica, pentru a se adopta o hotarare in cadrul adunarii generale a unei societati cu raspundere limitata, aceasta trebuie sa fie votata cu majoritatea absoluta a asociatilor, precum si cu majoritatea absoluta a partilor sociale.
Al doilea alineat instituie regula unanimitatii pentru modificarea actului constitutiv.
Astfel, in cazul SRL-urilor cu doi asociati apare imposibilitatea adoptarii unei hotarari cu majoritatea absoluta.Practic la aceste societati, orice decizie in societate trebuie sa fie adoptata doar cu unanimitate, ceea ce poate duce la blocaje in desfasurarea activitatii in cazul ivirii unor divergente, chiar si minore, intre acesti doi asociati, se arata in nota fundamentare.

Modificarea propusa este:

De asemenea, se mai propune o modificare a art. 195 prin care adunarea asociatilor sa se poata desfasura si in sistem electronic, nu numai fizic, la sediul social, asa cum este in prezent.

Rezumatul propunerii legislative:

  • Eliminarea regulii dublei majoritati si instituirea regulii majoritatii absolute a partilor sociale pentru adoptarea hotararilor in societatile cu raspundere limitata;
  • Eliminarea regulii unanimitatii si instituirea regulii majoritatii absolute a partilor sociale pentru adoptarea hotararilor de modificare a actului constitutiv;
  • Instituirea posibilitatii organizarii adunarilor asociatilor si in sistem on line.

Articole similare

Comentariul tau aici