Care este termenul limita de emitere a certificatului de concediu medical?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In ce priveste termenul de emitere a concediului medical, exista cateva limitari date prin Normele de aplicare a OUG 158/2005 . Astfel:

1.Certificatele de concediu medical se completează și se eliberează la data la care se acordă consultația medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.

2.În situația imposibilității prezentării asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical „inițial“.

3.Pentru certificatele medicale „în continuare“, data acordării nu poate fi mai mare decât data la care se termină valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeași afecțiune.

4.Certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situații:
a) în caz de sarcină și lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situații pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
e) în caz de carantină;
f) pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.

Articole similare

3 Thoughts to “Care este termenul limita de emitere a certificatului de concediu medical?”

 1. Elena

  Buna seara,
  Am următoarea nelămurire:
  Un salariat solicita eliberarea unei adeverințe necesare la medic pe data de 20.08.2019. A beneficiat în 2018 în luna august de 30 de zile de cm și în sept.de 28 de zile. Câte zile de cm îi trec în adv.
  Vă mulțumesc.

  1. admin

   Buna ziua,

   Se ia considerare fix un an pana la data respectiva. Potrivit prevederilor OUG 158/2005 durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.

   1. Anonymous

    Mulțumesc foarte mult. Am fost sfătuită să calculez 12 luni anterioare lunii in care se solicita adv.(iul.2019 -aug.2018).

Comentariul tau aici