Cateva tipuri de tranzactii cu stocuri care pot avea loc in gestiune: consumuri, transferuri, inventariere, compensari

Tranzactiile cu stocuri care pot avea loc in gestiune sunt foarte diverse. Cele mai uzuale din categoria intrarilor in gestiune sunt receptiile de la furnizori iar la iesiri avem vanzarile.

Pe langa aceste tipuri de tranzactii mai exista si o alta categorie de situatii care pot genera miscari pe stocuri -cum sunt diverse consumuri, transferuri dintr-o gestiune in alta, inventarul, compensari sau alte situatii.

Utilizatorii SmartBill pot regasi alte tipuri de tranzactii intr-o sectiune separata denumita Tranzactii pe stoc:

Detaliat, acestea sunt sunt:

1.Transferul intre gestiuni :

Daca o companie are doua gestiuni si transfera dintr-o parte in alta bunurile, atunci va trebuie sa reflecte o iesire de marfa din prima gestiune si o intrare in a doua.

In SmartBill Gestiune se realizeaza acest transfer completand datele privind gestiunea care preda marfa, datele privind gestiunea care primeste marfa, se aloca un numar de bon de transfer care se  genereaza automat si optional se poate genera si avizul de insotire a marfurilor.

Acesta este necesar in situatia in care gestiunile sunt in locatii diferite.

Potrivit legii care reglementeaza documentele financiar-contabile, bonul de transfer este documentul justificativ pentru incarcare/descarcare in/din gestiune si  document justificativ de inregistrare în contabilitate.

In cazul utilizarii ca bon de transfer intre doua gestiuni aflate in incinta entitatii, bonul de predare, transfer, restituire se intocmeste pe masura ce se efectueaza transferul.

Transferul se efectueaza numai intre gestiuni din incinta aceleiasi entitati. In cazul gestiunilor dispersate teritorial se intocmeste Aviz de insotire a marfii.

2.Darea in consum

In afara de situatiile in care stocurilor sunt vandute sau transferate, descarcarea de gestiune poate avea loc si ca urmare a unor pierderi/deteriorari, acordare de avantaje in natura catre angajati, sau alte motive.

Aceasta dare in consum se poate face in SmartBill Gestiune din sectiunea Consum – prin care, in mod similar transferului, se genereaza un bon de consum identificat printr-o serie si un numar individual.

Bonul de consum este un document care se intocmeste cu ocazia eliberarii din gestiune a materialelor,  pentru a justifica aceasta operatiune si constituie baza inregistrarii tranzactiei  in contabilitate.

3.Inventarul

In cele mai multe din cazuri, in urma inventarierii se inregistreaza diferente de inventar care trebuie inregistrate in gestiune.

Inventarierea trebuie realizata cel putin o data pe an.

In SmartBill inventarul poate fi operat ca si o ciorna care poate fi salvata si reluata completarea ulterior. Dupa salvare, sunt afisate valorile cu diferentele constatate.

4.Ajustarea de stoc

Daca la un moment dat apare nevoia inregistrarii unei tranzactii pe stoc care nu se incadreaza in nici o categorie mentionata mai sus, se poate recurge la ajustarea de stoc, tranzactie prin care in SmartBill Gestiune se evidentiaza miscarea respectiva.

Este utila pentru efectuarea de compensari, pentru inregistrarea marfurilor degradate, a lipsurilor din gestiune, etc.

Ajustarile care se fac pot fi atat ajustari pozitive cat si ajustari negative.

Este important de mentionat ca dupa realizarea ajustarii, aplicatia genereaza un Proces verbal de ajustare stoc in care sunt trecute motivul ajustarii, produsele pentru care s-a facut ajustarea si valoarea ajustarii.

Articole similare

Comentariul tau aici