Ce este contul escrow?

Contul Escrow este un depozit colateral care are ca si scop principal protejarea participantilor la tranzactii comerciale. Astfel, persoanele fizice sau juridice angajate in contracte sau acte comerciale (de exemplu vanzarea cumpararea unui imobil sau a unui utilaj).

Principala caracteristica a contului escrow este ca permite depunerea sumelor in favoarea beneficiarului, insa ridicarea acestora este conditionata de indeplinirea unor conditii contractuale.

In acelasi timp, depunentul are posibilitatea recuperarii integrale a disponibilului din cont in cazul in care conditiile specificate nu sunt indeplinite sau termenul de depunere al documentatiei este depasit.

De exemplu: Societatea comerciala ABC (in calitate de vanzator) semneaza un contract vanzare-cumparere cu dl. Adrian Ion (in calitate de cumparator).

Prin contract, perfectarea tranzactiei este conditionata de ridicarea unui ipoteci din favoarea bancii, ipoteca care in momentul de fata este inscrisa asupra imobilului in cauza.

In baza contractului de vanzare cumparare incheiat in data de 3 ianuarie, Adrian Ion deschide si alimenteaza un depozit escrow in favoarea vanzatorului (acoperind intreaga suma a tranzactiei). Ca si conditie pentru eliberarea banilor (prevazuta si in contractul de vanzare cumparare, cat si in contractul de cont escrow), vanzatorul trebuie sa prezinte bancii (unde este deschis contul escrow) documentele de radiere a ipotecii, pana in data de 20 ianuarie.

In cazul in care pana in data de 20 ianuarie banca nu primeste documentatia de ridicare a ipotecii, cumparatorul va primi inapoi suma depusa in cont iar tranzactia va fi blocata, pe de alta parte, daca pana in data de 20 ianuarie vanzatorul depune documentatia (si aceasta este acceptata ca si conforma), suma va fi eliberata in favoarea sa.

Astfel, derularea unor operatiuni de vanzare cumpare utilizand conturi escrow are doua avantaje majore:

–    pe de o parte, securizeaza si standardizeaza clauzele tranzactiei
–    iar pe de alta parte, poate genera dobanzi, care urmeaza a fi incasate fie de catre vanzator sau cumpator (dupa cum este specificat in contract.

Desi, perceptia generala este ca putem utiliza Contul Escrow doar pentru tranzactiile imobiliare, acest lucru nu este adevarat – contul escrow se poate folosi pentru securizarea unei game mult mai largi de tranzactii – in general pentru orice tranzactie care are la baza un contract.

Exemple de tranzactii pentru care se poate utiliza un cont escrow :

– Tranzactii imobiliare

– Vanzare-cumparare masini sau utilizaje complexe

– Tranferul proprietatii domeniilor web (nume de siteuri) sau a unor programe informatice complexe

– Servicii de consultanta cu plata in baza unui comision de succes

Cine ne ofera serviciile de Cont Escow ?

De regula, serviciile de cont escow sunt oferite de catre banci (aproape toate bancile au astfel de produse), insa aceasta nu este o regula generala, intrucat in multe cazuri chiar intermediarii tranzactiilor ofera si servicii de escrow (de exemplu agentiile imobilaire mari ofera acest produs clientilor, tocmai pentru a le garanta securitatea tranzactiei).

In cazul conturilor escrow oferite de catre banci, acestea NU tarifeaza suplimentar serviciile de escrow, pentru clientii care deja au deschis un cont curent la respectiva banca.

Articole similare

One Thought to “Ce este contul escrow?”

  1. Radu-Christian Alexiu

    “Contul Escrow este un depozit colateral care are ca si scop principal”
    In limba română se spune: are ca scop principal nu “ca si”

Comentariul tau aici