Ce este sporul de weekend? Cui se acorda?

Sporul de weekend este acel spor care se acorda de catre angajator salariatilor sai care sunt prezenti la serviciu si in weekend. Acei angajati care sunt nevoiti sa lucreze si in weekend ar trebuie sa aiba stipulat in Contractul Individual de Munca aceasta clauza, sau sa anexeze un act aditional prin care sa aminteasca acest lucru.

Orice salariat trebuie sa aiba doua zile consecutive de repaus conform prevederilor art. 137 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, modificata si completata, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Acest spor se inregistreaza in REVISAL conform Art 3, Alin 2, lit g, din HG 500/2011. Registrul de evidenta al salariatilor se declara la ITM pe pagina https://reges.inspectiamuncii.ro/

Declararea acestui lucru in REVISAL se face in felul urmator:

-se selecteaza angajatorul in programul Revisal

-din meniul contracte , se selecteaza Modificare,

– se continua pana la Salariu si Sporuri, Adauga spor, se selecteaza sporul si valoarea acestuia in %

-se genereaza Registrul de Evidenta a Salariatilor din meniul Registru, si se trimite la ITM.

Baza legala: Codul Muncii

Articole similare

2 Thoughts to “Ce este sporul de weekend? Cui se acorda?”

  1. Mari

    Cum si cand ? sa transmiti sporul de weekend cand este ocazional ? asta ar insemna toata ziua sa stai pe
    reges, mi se pare aiurea…

  2. Ponta Florentina

    Este incorect sa acorzi suma fixa , in loc de procent pentru sporul de weekwnd?

Comentariul tau aici