Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Potrivit OMFP nr. 1802/2014, elementele prezentate in situatiile financiare sunt recunoscute si evaluate in conformitate cu urmatoarele principiile generale:
- Principiul continuitatii activitatii: Trebuie sa se prezume ca entitatea isi desfasoara activitatea pe baza principiului continuitatii activitatii. Acest principiu presupune ca entitatea isi continua in mod normal functionarea, fara a intra in stare de lichidare sau reducere semnificativa a activitatii.
- Principiul permanentei metodelor: Politicile contabile si metodele de evaluare trebuie aplicate in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul.
- Principiul prudentei: La intocmirea situatiilor financiare anuale, recunoasterea si evaluarea trebuie realizate pe o baza prudenta si, in special: in CPP poate fi inclus numai profitul realizat la data bilantului; sunt recunoscute datoriile aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu precedent, chiar daca acestea devin evidente numai intre data bilantului si data intocmirii acestuia; sunt recunoscute deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pierdere sau profit. inregistrarea ajustarilor pentru depreciere sau pierdere de valoare se efectueaza pe seama conturilor de cheltuieli, indiferent de impactul acestora asupra contului de profit si pierdere.
- Principiul contabilitatii de angajamente: Efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.
- Principiul intangibilitatii: Bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent.
- Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si de datorii: Componentele elementelor de active si de datorii trebuie evaluate separat.
- Principiul necompensarii: Orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.
- Contabilizarea si prezentarea elementelor din bilant si din CPP tinand seama de fondul economic al tranzactiei sau al angajamentului in cauza: Respectarea acestui principiu are drept scop inregistrarea in contabilitate si prezentarea fidela a operatiunilor economico-financiare, in conformitate cu realitatea economica, punand in evidenta drepturile si obligatiile, precum si riscurile asociate acestor operatiuni.
- Principiul evaluarii la cost de achizitie sau cost de productie: Elementele prezentate in situatiile financiare se evalueaza, de regula, pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie. Cazurile in care nu se foloseste costul de achizitie sau costul de productie sunt cele prevazute de prezentele reglementari.
- Principiul pragului de semnificatie: Entitatea se poate abate de la cerintele cuprinse in prezentele reglementari referitoare la prezentarile de informatii si publicare, atunci cand efectele respectarii lor sunt nesemnificative.
Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-