Controleaza rentabilitatea afacerii tale si ia decizii de crestere in timp real

Finalitico furnizeaza solutii inovatoare de management financiar pentru a sprijini IMM-urile sa-si atinga obiectivele financiare si sa creasca sustenabil intr-un mediu de afaceri competitiv si in continua schimbare.

Controleaza rentabilitatea afacerii tale si ia decizii de crestere in timp real.

Ai visat vreodată să ai o imagine clară asupra situației financiare a afacerii tale? Cu ajutorul raportului P&L (Profit și Pierdere), poți transforma cifrele într-o busolă care te va ghida către succes. Acest raport este ca o radiografie pentru afacerea ta, arătându-ți exact unde sunt punctele forte și unde trebuie să acționezi pentru a îmbunătăți profitabilitatea.

Cum te ajuta raportul P&L?

  • Este ca o busolă care îți arată în ce direcție se îndreaptă afacerea ta. Iti arata cat de rentabila e afacera si dacă ești pe drumul cel bun sau dacă trebuie să faci o schimbare de direcție.
  • Trebuie sa vezi profitabilitatea firmei ca si rentabilitatea oricarei investitii. Spre exemplu daca investesti 1.000 Lei intr-un depozit cu dobanda 5% ai o rentabilitate de 5% daca investesti aceiasi suma la bursa si ai un profit de 200 lei ai o rentabilitate de 20%, daca ai o afacere vei putea urmari rentabilitatea raportand profitul la Cifra de Afaceri, Capitaluri investite sau Total active. Astfel poti vedea daca este mai avantajos sa mentii firma, sau sa investesti banii in alte moduri.
  • Analizând profitul constant poți sa ințelegi care sunt cauzele care au dus la o profitabilitate bună dar și cauzele care au tras profitul în jos.
  • Poți sa planifici obiective financiare, să faci anumite schimbări și sa urmărești ce a funcționat și ce trebuie schimbat, poți lua decizii informate mult mai bune pentru afacerea ta

Indicatorii cheie din raportul P&L:

Cifra de afaceri: Veniturile totale generate de afacere într-o anumită perioadă.

Cheltuieli: Costurile asociate cu generarea veniturilor (cheltuieli directe, indirecte, fixe, variabile).

Marjele de profit: Procentul din venituri care rămâne după deducerea anumitor cheltuieli.

Profit net: Suma rămasă după deducerea tuturor cheltuielilor și impozitelor.

Cum să citești și să interpretezi raportul P&L:

Identificarea trendurilor: Analizarea evoluției indicatorilor în timp pentru a identifica tendințe pozitive sau negative.

Compararea cu obiectivele: Verificarea dacă rezultatele obținute corespund cu planurile stabilite.

Identificarea zonelor de îmbunătățire: Analizarea detaliată a cheltuielilor pentru a identifica costurile care pot fi reduse.

Exemple de analiză:

  • Cum a evoluat Cifra de Afaceri in timp? Mai exista si alte surse de venituri?
  • Cum au evoluat principalele categorii de cheltuieli?
  • Care sunt principalele tipuri de cheltuileli care le are firma, suma aferenta , si care din aceste cheltuieli sunt recurente vs cheltuieli care apar one time.
  • Diferentiaza cheltuielile in cheltuielil fixe si variabile, asta te va ajuta sa faci o planificare in ceea ce priveste cheltuielile viitoare si o proiectie a nevoilor de Cash,
  • Cum a evoluat rentabilitatea firmei pe nivele (analiza evolutiei marjei comerciale, marja EBIT si marja profitului net)

Exemplu de analiza a evolutiei profitabilitatii in timp

Instrumentul folosit: Raport de Profitabilitate (P&L)- Evoluție luna curentă vs luna precedentă

Nota: Pentru o mai buna analiza a profitabilitatii raportul P&L include si marjele de profitabilitate in valoare absolută și procentuală. Se poate observa evoluția profitabilitații lunii curente vs precedente:

Concluzie generală: Raportul P&L ne indică o deteriorare semnificativă a profitabilității în luna decembrie 2023 comparativ cu luna noiembrie.

Aspecte cheie din analiza raportului de profitabilitate:

  • Cifra de afaceri: A scăzut cu 42.6%, sugerând o contracție semnificativă a activității.
  • Marja brută: Deși a scăzut ușor în termeni absoluți, procentual a rămas relativ stabilă, indicând o gestionare relativ bună a costurilor directe.
  • Cheltuieli generale: Au crescut cu 13.6%, ceea ce sugerează o creștere a costurilor fixe ale afacerii, în ciuda scăderii cifrei de afaceri.
  • EBITDA și EBIT: Au scăzut semnificativ, indicând o deteriorare a profitabilității operaționale, generate in principal de scaderea cifrei de afaceri
  • Profit net: A înregistrat o scădere drastică, reflectând impactul negativ al tuturor celorlalți indicatori asupra rezultatului final.

Folosirea graficelor pentru reprezentarea profitabilitatii  fac informatiile mai usor de inteles.

Recomandări:

Pentru a îmbunătăți situația, se recomandă o analiză mai detaliată a următoarelor aspecte:

  • Identificarea cauzelor exacte ale scăderii vânzărilor: Este esențial să se înțeleagă daca e o situatie izolata sau daca ne asteptam la vanzari mai mici si in viitor
  • Revizuirea evolutiei costurilor: Se recomandă o analiză detaliată a evolutiei tuturor cheltuielilor per tipuri pentru a identifica costurile care au crescut si a identifica posibilități de reducere a costurilor fixe și variabile.
  • Evaluarea mixului de produse/servicii: Este posibil ca anumite produse sau servicii să fie mai profitabile decât altele. O analiză a mixului de produse poate ajuta la optimizarea profitului.

Concluzie:

Situația prezentată în raportul P&L necesită o atenție deosebită. Este important să se acționeze prompt pentru a identifica și a rezolva problemele care au dus la această deteriorare a profitabilității. O analiză aprofundată a datelor financiare, combinată cu o bună cunoaștere a afacerii, poate ajuta la elaborarea unui plan de acțiune eficient.

Cum te poate ajuta platforma Finalitico pentru gestionarea afacerii tale?

Finalitico automatizeaza pregatirea de rapoarte, analize si inputuri care ajuta antreprenorii si Profesionistii Financiari sa monitorizeze in timp real Profitul, Cash Flow-ul si sanatatea financiara a firmei si sa le optimizeze. Rapid, automatizat, usor de inteles, doar in baza importului de balante. Incearca si tu! Fa-ti cont in aplicatia Finalitico și descoperă cum poți transforma datele financiare în informații valoroase pentru creșterea afacerii tale.

Articole similare

Comentariul tau aici