Despre rolurile si responsabilitatile contabilului intr-o firma

Atunci cand vorbim de rolul contabilului intr-o firma, in practica, lucrurile arata ca nu exista neaparat o delimitare clara a responsabilitatilor si de multe ori, activitatea contabilului este „completata” cu atributii si activitati care nu intra in aria sa de specializare.
Lucrurile difera in functie de marimea firmei: la firmele mici, numarul redus de personal face ca aceste lucruri sa se accentueze, insa la firmele mari, delimitarea responsabilitatilor ar trebui sa fie mai clara.
Iata cateva asteptari si roluri care de multe ori completeaza atributiile contabilului, fie ca vorbim de contabil intern sau de contabil extern.


• Gestiunea

In termeni generali, tinerea gestiunii inseamna urmarirea si administrarea stocurilor: de materii prime, consumabile, marfuri, obiecte inventar etc. Baza legala este Ordinul nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea precizarilor privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune.
Gestiunea tine de organizarea interna a firmei, poate fi efectuata de persoane fara specializare in contabilitate.
Spre deosebire de contabilitatea de gestiune, contabilitatea financiara, care intra in responsabilitatea contabililor, se conduce conform prevederilor O 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.

• Inventarierea

Conform prevederilor O 2861/2009 pentru aprobare Normelor privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere, potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, și în conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, revine administratorului. Asadar, responsabilitatea inventarierii nu ar trebui sa fie in sarcina contabilului entitatii.
Mai mult, legea prevede ca din comisia de inventariere nu pot face parte contabilii care tin evidenta gestiunii respective. Prin proceduri interne insa, firmele pot stabili ca la efectuarea operatiunilor de inventariere sa participe şi contabilii care tin evidenta gestiunii respective, fara ca aceştia sa faca parte din comisie.
Ideal in cazul inventarierii ar fi ca aceste servicii sa se faca externalizat.


• Interpretari juridice

Desi de cele mai multe ori contabilii au si cunostinte juridice, exista situatii in care este nevoie de ajutor juridic specializat cu ar fi de exemplu in cazul unor contestatii in cadrul unor controale fiscale.

• Activitati de recrutare

Activitatile de recrutare de personal ar trebui sa se realizeze de regula de catre personal specializat in resurse urmane.

• Colectare creante

O alta sarcina des intalnita in cadrul firmelor si lasata in sarcina contabilului, este colectarea de creante.

• Servicii administrative

De multe ori, gasirea de furnizori pentru diferitele tipuri de servicii, organizarea partii de aprovizionare interna – de exemplu cu materiale consumabile, achizitii de echipamente de birou, etc. este lasata in sarcina contabililor.

Exista insa solutii mult mai simple prin care aceasta parte administrativa poate fi rezolvata in cadrul firmelor. De exemplu, platforma ENSO permite gasirea de parteneri pentru toate aceste activitati externe de care au nevoie firmele: servicii juridice, colectare creante, resurse umane, marketing etc, totul intr-un singur loc.

ENSO este o platforma care conecteaza companiile cu furnizorii de servicii.

Practic, daca esti o companie care are nevoie de diferite tipuri de servicii, poti gasi direct in platforma web furnizori pentru prestarea tuturor acestor tipuri de servicii. Nu va mai trebui sa cauti individual acesti furnizori sau sa ceri recomandari deoarece furnizorii din platforma ENSO sunt validati prin ratinguri de la clientii cu care acestia lucreaza.

Companiile consuma, in medie, pana la 15-30% din bugetele lor si lucreaza cu mai mult de 50 de furnizori de servicii, anual, pentru a contracta pana la 80 de tipuri servicii diferite pentru operatiunile curente.
In mod clasic in firme exista personal care isi aloca timp pentru cautarea individuala a furnizorilor pentru toate aceste tipuri de servicii, pentru gasirea a 2 sau 3 oferte comparabile, si apoi luarea deciziei de colaborare.

Prin platforma ENSO poti sa ai access la datele tuturor furnizorilor inscrisi care presteaza un anumit tip de serviciu si poti sa le soliciti oferte intr-un timp foarte scurt.

Poti aplica pentru un cont demo gratuit aici: https://enso.services/ro/cerere-demo/

ENSO isi propune sa centralizeze toti furnizorii de servicii B2B validati, pe de-o parte, si topul companiilor ce consuma astfel de servicii.

Articole similare

Comentariul tau aici