Exemple de situatii de afiliere intre persoane

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Iata mai jos cateva exemple de situatii de afiliere. Definitia persoanelor afiliate, conform art 7 din Codul fiscal, este prezentata la finalul articolului.

  1. In schema de mai jos se pune intrebarea daca Copil 1 este afiliat cu Verisor 2?

Raspunsul este nu, fiindca o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică dacă acestea sunt soț/soție sau rude până la gradul al III-lea inclusiv, conform punctului a) al definitiei date la finalul acestui articol. Copil 1 si Verisor 2 sunt rude de gradul al IV- lea.

2. In schema de mai jos se pune intrebarea daca Firma A este afiliata cu firma B in care detine 30% din partile sociale?

Da, firma A este afiliata cu firma B, fiindca detine peste 25% din firma B, asa cum prevede punctul c) al definitiei.

3. In schema de mai jos Firma A este afiliata cu firma C ?

Firma A detine indirect in firma C : 60%*50% =30%, prin urmare A si C sunt afiliate, fiindca depasim procentul de 25%.

4. In exemplul de mai jos, Firma 1 si Firma 2 sunt afiliate?

Raspunsul este da, Firma 1 este filiata cu Firma 2 fiindca deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate (in acest caz administratorul) minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică.

Definitie O persoană este afiliată cu alta persoana dacă relația ei cu acea persoană este definită de cel puțin unul dintre următoarele cazuri:

a) o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică dacă acestea sunt soț/soție sau rude până la gradul al III-lea inclusiv;
b) o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;
c) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puțin aceasta deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică;
d) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă o persoană deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică.

Articole similare

Comentariul tau aici