Impozitul specific unor activitati – intrebari si raspunsuri ANAF sesiunea 2

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 29.03.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat inca o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Impozitul specific unor activitati”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF.

a.) Intrebare contribuabil“O societate are mai multe puncte de lucru, toate cu activitati supuse impozitului specific si are cifra de afaceri in 2016 aprox 400.000 euro. In balanta contabila printe tipurile de venituri specifice activitatilor desfasurate, figureaza si cu venituri din subventii primite pt investitii (construire unitate cazare) si cu venituri din subventii pentru angajare personal (absolventi) care desfasoara activitatea aferenta CAEN 5610 , indirect legate deci de activitatile supuse impozitului specific. Din cauza acestor doua tipuri de venituri din subventii (impozabile dpv al impozitului pe profit), societatea va trebui sa fie impozitata mixt: specific si profit, sau ramane doar cu impozit specific, prin insumarea tipului de impozit specific fiecarei unitati?”

a.) Raspuns ANAF: “Buna ziua. Pentru veniturile din activitati desfasurate potrivit codurilor CAEN prevazute la art.1 din Legea 170/2016 se plateste impozit specific, pentru celelalte venituri se calculeaza si plateste impozit pe profit. In vectorul fiscal societatea va fi inregistrata cu ambele impozite.”

b.) Intrebare contribuabil: “Daca in cursul anului 2017 o societate care are in vectorul fiscal impozit specific va vinde un activ – activitate ocazionala deci – cum se va impozita aceasta tranzactie? Daca se va impozita ca si impozit pe profit, va trebui sa modificam vectorul fiscal al societatii , in ce termen de la tranzactie si pana cand: durata unei luni?”

b.) Raspuns ANAF: “Modificarile ulterioare ale datelor din declarația de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni formular 010”

c.) Intrebare contribuabil: “O societate care desfasoara activitati coform CAEN 5610, 5630 si 6820 subinchirieri , 4724 comert cu produse de patiserie si 4781 comert cu produse alimentare prin standuri. Are la 31.12.2016 CA 200.000 euro si e platitoare de impozit​ pe profit. Incepand cu 01.01.2017 va aplica regimul mixt de impozitare: imp specific pentru activitatile aferente CAEN 5610 si 5630 si impozit pe profit pentru restul activitatilor?

c.) Raspuns ANAF: “DA. Pentru veniturile din activitati desfasurate potrivit codurilor CAEN prevazute la art.1 din Legea 170/2016 se plateste impozit specific, pentru celelalte venituri se calculeaza si plateste impozit pe profit. In vectorul fiscal societatea va fi inregistrata cu ambele impozite.”

d.) Intrebare contribuabil: “ONG cu venituri mixte non profit si din activitate economica. Cea economica principala este “5610-Restaurante” dar exista si venituri din activitati secundare cum ar fi chirii sau activitati sportive. Este platitor de impozit pe profit anual. Cum vom proceda de acum incolo? Si daca impozitarea va fi mixta cum vom stabili chetuielile aferente celorlalte cheltuieli pentru a stabili profitul pe fiecare tip de activitate avand in vedere ca multe cheltuieli sunt comune. Ma tem ca acest calcul va deveni o discutie subiectiva la un eventual control”.

d.) Raspuns ANAF: “Pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din Legea nr. 170/2016, se plateste impozitul specific, iar pentru veniturile din alte activitati in afara celor corespunatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, se plateste impozitul pe profit conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Trebuie sa depuneti formularul 010 pana la data de 31.03.2017 pentru a va inregistra si cu obligatia de plata a impozitului specific”.

e.) Intrebare contribuabil: “In cazul in care o societate care la 31.12.2016 a fost impozit pe profit, cod Caen principal BAR si cod Caen secundar RESTAURANT desfasoara pe zi activitate de RESTAURANT, si noaptea activitate de BAR, ce fel de impozit specific plateste?”

e.) Raspuns ANAF: “In situatia prezentata de dvs. aveti obligatia de a plati IMPOZIT SPECIFIC. Exemple de calcul ale acestui impozit, in functie de activitatea desfasurata gasiti in proiectul de norme de aplicare ale Legii 170/2016 care sunt publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, care este supus dezbaterii publice si la care puteti transmite propuneri si observatii pe adresa publicinfo@mfinante.ro

f.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. Normele de aplicare pt impozitul specific au fost publicate in M.O.? Daca da va rog sa ne spuneti nr. de publicare?”

f.) Raspuns ANAF: “Buna ziua. Normele de aplicarea ale Legii 170/2016 nu au fost publicate in Monitorul Oficial. Proiectul de norme a fost publicat pe site-ul Ministerului finantelor publice in data de 20.03.2017, pentru dezbatere publica, la care puteti transmite propuneri si observatii in termen de 10 zile de la publicare, la adresa: publicinfo@mfinante.ro

Mai multe intrebari si raspunsuri pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa: ANAF

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare