Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Ministerul de Finante a publicat un proiect de ordin in data de 16.06.2020 prin care a anuntat modificarea Art.10 din Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale:
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, a fost reglementată, printre altele, înlocuirea treptată a aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal pe suport hârtie cu aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic.
Ca urmare a modificărilor aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999, au fost modificate și normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, în speță Hotărârea Guvernului nr.479/2003. Printre dispozițiile cu caracter de noutate reglementate prin Hotărârea Guvernului nr.804/2017, se regăsesc și specificațiile tehnice minimale necesare transmiterii datelor fiscale din aparatele de marcat cu jurnal electronic către sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (sistem informatic).
Procesul de implementare a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, a fost reglementat să se desfășoare în două etape, astfel :
– funcționarea aparatelor de marcat electronice fiscale în modul de lucru offline. În această etapă datele sunt transmise către ANAF, prin intermediul unui PDF inteligent cu XML ataşat, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă;
- funcționarea aparatelor de marcat electronice fiscale în modul de lucru online, după dotarea tuturor operatorilor economici cu aparate de marcat. În această etapă, în care aparatele de marcat sunt conectate la serverele A.N.A.F., datele sunt transmise în mod automat, online, către autoritatea fiscală.
La această dată, procesul de dotare a operatorilor economici cu aparate de marcat electronice fiscale este în curs de finalizare, iar Ministerul Finanțelor Publice a făcut pași importanți în ceea ce privește implementarea sistemului informatic, acesta urmând să devină operațional în scurt timp.
Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic a fost aprobată prin Ordinul comun MFP –MCSI nr. 3247/1179/2017. Potrivit acestui act normativ, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică -ICI Bucureşti verifică şi/sau testează cerinţele prevăzute Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, referitoare la comunicaţia aparatelor de marcat electronice fiscale în modul de lucru online, începând cu data implementării sistemului informatic.
Având în vedere faptul că procesul de conectare a unui număr semnificativ de aparate de marcat electronice fiscale la sistemul informatic reprezintă un proces dificil, care nu a mai fost parcurs în România, context în care este utilă simplificarea acestuia, precum și faptul că este necesar ca parcurgerea procesului de conectare să se realizeze într-un interval de timp cât mai scurt, astfel încât, pe baza analizelor de risc efectuate de ANAF să fie combătută eficient și rapid evaziunea fiscală,
se propune ca în această etapă, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică -ICI Bucureşti să testeze toate cerințele prevăzute de normele metodologice referitoare la comunicaţia aparatelor de marcat electronice fiscale în modul de lucru online, mai puțin funcțiile care vizează transmiterea de mesaje între sistemul informatic și aparatele de marcat electronice fiscale, și respectiv blocarea aparatelor de marcat electronice fiscale.
În ceea ce privește instituțiile avizatoare, facem următoarele precizări:
Art.5 alin.(11) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, prevede că procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, se aprobă prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului pentru societatea informaţională.
Potrivit art.18 alin.(2) din Hotărârea Guvernului nr.89/2020 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, în cuprinsul actelor normative în vigoare în domeniul societăţii informaţionale, tehnologiei informaţiei şi interoperabilităţii, denumirile “Ministerul pentru Societatea Informaţională” şi “Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale” se vor citi “Autoritatea pentru Digitalizarea României”, iar abrevierile “MSI” şi “MCSI” se înlocuiesc cu abrevierea “ADR”.
Conform art.8 alin.(4) din Hotărârea Guvernului nr.89/2020, în exercitarea atribuţiilor sale, preşedintele ADR emite decizii.
Potrivit art.III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.4/2020 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, persoană juridică română de drept public, organizată în baza Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, funcţionează în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
La art.4 alin.(2) din Hotărârea Guvernului nr.37/2020 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, se prevede că Secretariatul General al Guvernului, printr-un secretar de stat desemnat, coordonează domeniul tehnologiei informaţiei la nivelul întregii administraţii publice centrale.
În Anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.37/2020, intitulată, „Structurile, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţiile publice finanţate total sau parţial prin bugetul Secretariatului General al Guvernului”, la pct.3 se regăsește Autoritatea pentru Digitalizarea României, structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea prim-ministrului.
Având în vedere modificările legislative survenite după reglementarea prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/1999, a temeiului pentru elaborarea procedurii de avizare tehnică a aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic prin ordin comun MFP/MCSI, apreciem că, la această dată, instituția care poate avea calitatea de coinițiator al propunerii legislative este Secretariatul General al Guvernului.
Faţă de cele de mai sus, s-a întocmit prezentul proiect de Ordin pentru modificarea art.10 din Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobată prin Ordinul comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului comunicațiilor și societății informaționale nr.3247/1179/2017, pe care îl supunem spre aprobare.