Mijloace fixe, noile salarii minime, angajator, incetarea activitatii PFA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

INFOGRAFICE

Mijloace fixe gasite in plus la inventar

Exista situatia ca la realizarea inventarului  sa fie gasite mijloace fixe in plus. Iata un exemplu de monografie pentru mijloacele fixe gasite in plus.

Termene de inregistrare in Revisal

Contractul individual de munca se inregistreaza in Revisal pana cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat.

Cand este necesara intocmirea unui act aditional la CIM?

Este necesara intocmirea unui act aditional la contractul individual de munca anterior producerii unei modificari, exceptie facand  modificarile expres prevazute de lege sau contractul individual de munca.

Cererea de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si prin acordul partilor

In cazul in care contractul individual de munca al salariatului se va suspenda pentru diferite situatii prevazute de lege, angajatul are obligatia de a instiinta angajatorul printr-o cerere de suspendare contract.

Registrul inventar

Registul-inventar este un document contabil obligatoriu in care se inscriu rezultatele inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, grupate dupa natura lor, conform posturilor din bilant.

Termen de valabilitate certificat de atestare fiscala, cazier fiscal si judiciar

Certificatul de atestare fiscala – poate fi utilizat de persoana juridica interesată pe o perioadă de până la 30 de zile de la data eliberării. În cazul persoanelor fizice, perioada în care poate fi utilizat este de până la 90 de zile de la data eliberării.

LEGISLATIE

Principalele 10 legi pentru contabili

Iata care sunt principalele 10 legi care ar trebui cunoscute de catre contabili:

Incetarea activitatii unui PFA

PFA isi inceteaza activitatea si este radiata din registrul comertului in urmatoarele cazuri:

MONOGRAFII

Monografii contabile privind alte valori de trezorerie

Cu ajutorul contului 532 Alte valori se ține evidența bonurilor valorice, timbrelor fiscale și poștale, biletelor de tratament și odihnă, tichetelor și biletelor de călătorie, tichetelor de masă, a altor valori, precum și a mișcării acestora.

Piesele de schimb- incadrare, monografii

O 1802/2014 prevede la art. 191 alin. (4) ca piesele de schimb şi echipamentul de service sunt, în general, contabilizate ca stocuri şi recunoscute în contul de profit şi pierdere atunci când sunt consumate.

SALARIZARE

Obligatia inregistrarii programelor de internship in Registrul electronic

Conform Legii nr.176/2018 privind internshipul, anterior începerii activității de internship, organizațiile-gazdă au obligatia de a completa și transmite datele din contracte în registrul de evidență al acestora.

Ce cheltuieli vor avea angajatorii cu noile salarii minime ? Comparatie salariu 2.230 vs 2.080 lei

In luna decembrie 2019 pe site-ul MMPS a fost publicat un proiect legislativ care vizeaza majorarea salariului minim pe economie de la 2.080 lei la 2.230 lei.

ANOFM, ANPIS, Casa Nationala de Pensii acces direct in REVISAL propunere incepand cu 01.01.2020

FISCALITATE

Ce indica un nivel ridicat al stocurilor?

Un nivel ridicat al stocurilor poate arata o incredere foarte ridicata a celor care conduc firma, in perspectiva de crestere a cererii in perioada urmatoare. De exemplu, daca analiza se face inainte de perioada sarbatorilor, nivelul ridicat al stocurilor unui magazin de cadouri va fi explicat prin anticiparea cererii ridicate din perioada urmatoare. Asadar, sezonalitatea si perspectivele unei cresteri a afacerii dincolo de sezonalitate sunt doua situatii pe care trebuie sa le ai in vedere.

Evidenta operatiunilor din perspectiva TVA

Persoanele impozabile stabilite în România: – trebuie să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii lor economice;

Prestarile intracomunitare de servicii

Avem cateva articole din Codul fiscal care reglementeaza tratamentul fiscal al prestarilor intracomunitare de servicii.

Vrei sa cumperi din UE o masina second hand pe firma ? Aspecte fiscale

Ceea ce se intelege in limbaj uzual prin autoturism second hand nu este acelasi lucru cu ce se intelege prin autoturism second hand din punct de vedere fiscal.

Actualizarea accizei la tigarete, eliminarea split TVA, interzicerea cumulului pensiei cu salariul in institutii publice din 2020

Pe site-ul ANAF a fost publicat in 11 decembrie 2019 un proiect legislativ pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020 .

Codul CAEN. Cate coduri CAEN pot fi pe o firma?

Orice entitate are nevoie de un cod CAEN. La infiintarea oricarei firme trebuie stabilit codul CAEN principal si optional, codurile CAEN secundare.

Tratamentul fiscal al operatiunilor triughiulare

O operatiune triughiulara este o operatiune care asa cum denumirea sugereaza implica 3 parti si care se deruleaza astfel:

SmartBill lanseaza ManagerConta, programul menit sa usureze semnificativ activitatea firmelor de contabilitate

De la managementul contractelor cu clientii pana la depunerea declaratiilor si preluarea recipiselor, ManagerConta este 100% destinat firmelor si cabinetelor de contabilitate.

Cele mai uzuale mijloace fixe si durata lor

IMPORTANT

Obligatia ajustarii TVA la bunuri alimentare perisabile

Entitatile care lucreaza in domeniul alimentar se confrunta cu problema pierderilor la produsele alimentare pe care le utilizeaza. Fie ca sunt magazine alimentare sau ca sunt restaurante, problema exista in ambele cazuri.

Actul constitutiv al societatii

Actul constitutiv este unul din documentele obligatorii la infiintarea unei societati cu raspundere limitata (SRL), forma de organizare cea mai intalnita in tara noastra.

Esti pensionar dar ai un PFA sau esti si salariat? Ce taxe datorezi ?

Se intampla adesea ca o persoana dupa ce s-a pensionat sa isi doresca sa mai realizeze activitati remunerate fie din dorinta de a-si completa veniturile din pensie fie din dorinta de a fi in continuare activa.

Articole similare

Comentariul tau aici