Pragul de semnificatie la nivelul situatiilor financiare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In cazul unui audit, pragul de semnificatie este reprezentat de nivelul unei sume peste care un auditor sau o echipa de auditori financiari considera ca o denaturare poate afecta corectitudinea situatiilor financiare si/sau performanta financiara a entitatii.

Determinarea pragului de semnificatie se bazeaza pe aplicarea unui rationament profesional si nu este unul standard.

Societatea ,,Test ” are un venit total de 10 milioane de euro și un profit net de 1 milion de euro. Auditorul financiar a stabilit un prag de semnificație de 100.000 de euro. Aceasta înseamnă că orice erori sau discrepanțe care depășesc această sumă ar trebui raportate auditorului și tratate în mod corespunzător.

De exemplu, dacă auditorul găsește o eroare contabilă de 150.000 de euro, aceasta ar fi considerată semnificativă și ar trebui raportată managementului companiei și a acționarilor. Dacă, în schimb, auditorul găsește o eroare de numai 50.000 de euro, aceasta ar fi considerată nesemnificativă și nu ar trebui să fie inclusă în raportul final.

Este important de remarcat că pragul de semnificație poate varia în funcție de fiecare situație financiară în parte și de cerințele specifice ale organizației și ale industriei în care activează.

Articole similare

Comentariul tau aici