Pretul politelor RCA ramane plafonat pana la 30 septembrie 2024

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Guvernul a decis să prelungească până la 30 septembrie 2024 perioada de aplicare a tarifelor maxime de primă RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, pentru încă trei luni.

Tarifele maxime de primă au fost stabilite la nivelul tarifelor practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea de ajustare de până la 6,8%. Aceste tarife sunt valabile pentru o perioadă de trei luni de la data intrării în vigoare a actului normativ. De asemenea, tarifele se aplică pentru contractele RCA încheiate după intrarea în vigoare a acestei prelungiri.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși costul mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto și se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile prevăzute mai sus este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asigurătorul RCA. Termenul poate fi prelungit numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situații justificate, probate cu documente.

În cazul vehiculelor care nu se mai repară și se încadrează în situația de daună totală economică, despăgubirile de mai sus acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr.132/2017, cu modificările și completările ulterioare. În acest caz, valoarea despăgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.

Articole similare

Comentariul tau aici