Propunere de considerare a voluntariatului vechime in munca

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

O propunere legislativa publicata in 19.11.2020 vizeaza modificarea Legii voluntariatului – L 78/2014 pentru a se considera activitatea de voluntariat ca fiind vechime la angajare, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.


Potrivit notei de fundamentare, „ la incheierea actiunii de voluntariat, organizatia in cadrul careia s-a efectuat voluntariatul elibereaza pentru intreaga durata a activitatii de voluntariat un certificat de voluntariat, care include si un raport de activitate, in care sunt mentionate domeniile de competenta, abilitatile dobandite, respectiv tipurile de actiuni intreprinse de voluntar. Daca la concursurile organizate pentru ocuparea unui post, doi sau mai multi candidati obtin punctaje egale, institutiile publice, angajatorii (persoane fizice sau juridice) pot acorda punctaj suplimentar candidatiior care au in CV si activitati de voluntariat.
Avand in vedere toate aspectele prezentate mai sus, precum si continutul Legii 78/2014, care stipuleaza in cadrul articolului 10 (2) faptul ca…„activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala si/sau in specialitate”, consideram justificata propunerea ca activitatea de voluntariat, insotita de documentele prevazute de documentele legislative in vigoare, sa fie luata in considerare ca vechime la angajare. De asemenea, ne facem nevoiti sa atragem atentia asupra faptului ca, daca nu facem aceasta reglementare, un tanar aflat la inceput de drum, oricat de competent ar fi, nu poate fi angajat pentru ca i se cere vechime in domeniu. Ne intrebam atunci…cum poate avea vechime indomeniu daca nu este angajat?
In concluzie, consideram faptul ca, in prezent, singurele modalitati prin care un tanar poate dobandi vechime la angajare raman voluntariatul si intemship-ul
”, se mai arata in nota care insoteste proiectul.

Articole similare

Comentariul tau aici