Repartizare dividende in valuta rezidenti- clarificari in Regulamentul valutar – Regulamentul 7/2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In MOF 711/07.08.2020 a fost publicat Regulamentul nr. 7/2020 pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar care aduce cateva clarificari tranzactiilor in valuta intre rezidenti.

Anterior acestei modificari, regulamentul valutar prevedea ca operatiunile valutare intre rezidenti se pot realiza respectand urmatoarele reguli.

(1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 «Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută», care se pot efectua şi în valută.

(1^1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu).

(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi care nu fac obiectul alin. (1) şi (1^1) pot fi efectuate, în mod liber, fie în moneda naţională (leu), fie în valută.

Aceasta prevedere de la alin. (2) lasa loc de dezbateri si neclaritati cu privire la posibilitatea de a repartiza dividende in valuta.

Astfel, prin noul act normativ se introduce o forma actualizata a alin. (2), astfel:

(2) Toate celelalte operațiuni între rezidenți care nu fac obiectul alin. (1) și (1^1) pot fi efectuate în mod liber, fie în moneda națională (leu), fie în valută. În cadrul acestor operațiuni se includ, fără a avea caracter limitativ, operațiunile reprezentând fluxuri financiare generate de acordarea de credite, constituirea de depozite, tranzacțiile cu titluri de valoare și repartizarea de dividende.

In felul acesta, se mentioneaza clar ca repartizarea de dividende intre rezidenti poate fi facuta atat in lei cat si in valuta.

Articole similare

Comentariul tau aici