Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Declarația 700 este un formular utilizat atât pentru înregistrarea fiscală, cât și pentru actualizarea ulterioară a vectorului fiscal.
Ultimul act normativ care aduce modificari formatului declaratiei este OPANAF nr. 2578/29.12.2022.
Categoriile de obligații fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se înscriu în vectorul fiscal sunt:
a) taxa pe valoarea adăugată;
b) impozitul pe profit;
c) impozitul pe veniturile microîntreprinderilor;
d) accizele;
e) impozitul pe venit;
f) impozitul pe reprezentanță;
g) contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice;
h) contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice;
i) contribuția asiguratorie pentru muncă;
j) redevențele miniere;
k) redevențele petroliere;
l) contribuția pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății;
m) impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural;
n) impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale;
o) impozitul pe veniturile din activitățile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale;
p) taxele datorate potrivit legislației din domeniul jocurilor de noroc.
Care sunt termenele la care se depune D 700 ?
Exista mai multe situatii, astfel:
Trecerea de la micro la impozit pe profit
Cazul 1
In situatia in care o societate (microintreprindere) nu mai indeplineste una din conditiile de a fi micro enumerate mai jos:
- capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii
va comunica organelor fiscale competente ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor (art. 55 alin. (3) Cod fiscal).
Cazul 2: optiune
In situatia in care o microintreprindere opteaza pentru a trece la impozit pe profit, comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor (art. 55 alin.(5) Cod fiscal).
Cazul 3: in cursul anului
In cazul in care microintreprinderea nu indeplineste anumite conditii in cursul anului, schimbarea vectorului va avea loc in cursul anului, astfel:
a) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management, cu excepţia veniturilor din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – «Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal», în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite. Termenul de depunere a D700 este 15 a lunii urmatoare neindeplinirii criteriilor.
Presupunem ca in cursul lunii noiembrie 2024 societatea depaseste plafonul de 500.000 euro, atunci ea va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul 4, adica incepand cu 01 octombrie 2024.
Termenul de depunere a declaratiei 700 este 15 decembrie 2024.
b)În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplineşte condiţia privind existenta unui salariat şi/sau nu a depus în termen situaţiile financiare anuale pentru exerciţiul financiar precedent anului fiscal respectiv, dacă avea această obligaţie potrivit legii, microîntreprinderea datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită oricare dintre aceste condiţii.
Prin excepţie, pentru o microîntreprindere cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează, condiţia privind salariatul se consideră îndeplinită dacă, în termen de 30 de zile de la încetarea raportului de muncă, este angajat un nou salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puţin 12 luni.
Exemplu: O societate cu un angajat care functioneaza ca microintreprindere are un singur angajat care isi da demisia.
In situatia in care nu reuseste sa faca o alta angajare in termen de 30 de zile, va trebui sa depuna formularul D700 pentru trecerea la impozit pe profit in termen de 15 zile de la data expirarii celor de 30 de zile.
c)Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfăşoare activităţi dintre cele prevăzute mai jos datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv:
- activităţi în domeniul bancar;
- activităţi în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, precum şi persoana juridică română care desfăşoară activităţi de intermediere/distribuţie în aceste domenii, cu excepţia intermediarilor secundari de asigurări şi/sau reasigurări, definiţi potrivit legii, care au realizat venituri din activitatea de distribuţie de asigurări/reasigurări în proporţie de până la 15% inclusiv din veniturile totale;
- activităţi în domeniul jocurilor de noroc;
- activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale
Termenul de depunere a D700 este de 15 zile de la data inceperii desfasurarii respectivelor activitati.
Trecerea de la profit la microintreprindere – D 700
Persoanele juridice române comunică organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
Asadar, in cazul in care se face trecerea de la impozit pe profit la micro, D700 se depune pana in 31 martie.
Inregistrarea in scop de TVA
Pentru inregistrarea in scop de TVA prin depasirea cifrei de afaceri pentru TVA de 300.000 lei, se depune D700 in termen de 10 zile de la finalul lunii in care s-a atins sau s-a depasit acest plafon.
Daca in luna mai 2024 s-a depasit plafonul de 300.000 lei, atunci declaratia se depune pana in 10 iunie 2024, iar inregistrarea in scop de TVA se face incepand cu 1 iulie 2024.
Schimbarea perioadei fiscale a TVA
Trecerea de la perioada fiscala TVA de la trimestru la luna si invers se face tot prin depunerea D 700, insa de data aceasta pana la data de 15 ianuarie 2024.
Intrarea/iesirea din sistemul TVA la incasare
Pentru ieşirea din sistemul TVA la incasare, prin opţiune, se depune D700 între datele de 1 şi 20 ale oricărei luni.
Pentru intrarea prin optiune se aplica acelasi termen – 1-20 ale oricarei luni.
Exemplu: daca perioada fiscala este luna si se depune declaratia 700 pana in 20.02.2024, atunci se aplica sistemul incepand cu 01.03.2024.
Declararea pastrarii perioadei fiscale trimestrul la TVA
Pana la 25 ianuarie se depune D 700 de catre persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care au utilizat trimestrul ca perioadă fiscală în anul precedent, care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri şi care nu au depăşit plafonul de 100.000 euro (fostul formular 094).