Tipuri de adeverinte pe care le elibereaza angajatorii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Cei care au atributii in salarizare si administrare de personal stiu ca o mare parte din volumul de munca este reprezentat de eliberarea de adeverinte pentru angajati, in diferite situatii.

In firmele cu un numar mare de angajati exista chiar persoane care isi ocupa cea mai mare parte a timpului cu aceasta activitate.

Adeverintele sunt importante in salarizare si se emit pentru diverse scopuri si pentru diverse institutii. Firmele au diferite modalitati de a emite adeverintele – mai mult sau mai putin automatizate.

Daca utilizezi programul de contabilitate SmartBill Conta, ai inclus in salarizare un modul complet de salarizare cu o sectiune distincta pentru generare adeverinte angajati.

Sunt 5 tipuri de adeverinte care se pot obtine din SmartBill Conta:

1.Adeverinta de salariat

Legislatia muncii (Hotararea 905/2017) prevede ca la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

2.Adeverinta de venit pe ultimele 12 luni

Aceasta adeverinta este importanta de exemplu pentru persoanele care intra in concediu de ingrijire copil si care au nevoie de istoricul veniturilor obtinute pentru a putea solicita indemnizatia de crestere copil.

3.Adeverinta de venit pentru banca

Aceasta este o adeverinta solicitata de catre banci atunci cand un angajat doreste sa contracteze un credit.

4.Adeverinta medic

Aceasta adeverinta de salariat pentru medicul de familie este solicitata de angajat in scopul acordarii anumitor tipuri de concedii si indemnizatii.
Numarul maxim de zile remunerate pentru incapacitate temporara de munca este de 183 de zile, in interval de un an, pentru boli obisnuite.
De aceea, adeverinta trebuie sa contina si informatia cu privire la numarul de zile de concediu medical din ultimele 12/24 luni.
Modelul acestei declaratii este prezentat de in normele din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

5.Adeverinta stagiu CM pe ultimele 12 luni

Aceasta adeverinta privind stagiul de cotizare este importanta atunci cand un angajat isi schimba locul de munca si noul angajator are nevoie de informatiile privind istoricul stagiului de cotizare pentru a-I putea calcula indemnizatia de concediu in caz de nevoie.

Toate adeverintele din modulul Salarizare SmartBill Conta se pot genera in format word si se pot modifica sau completa cu informatii in functie de nevoie .

Articole similare

Comentariul tau aici