Tipuri de vanzari : interne si externe

Vanzarile unei societati pot fi vanzari interne, catre clienti din tara si vanzari externe catre clienti din afara tarii (UE sau non-UE).

Modul de raportare al acestora este diferit, unele dintre tranzactii se raporteaza in D394, altele in D390, la unele se aplica TVA, altele sunt scutite, astfel ca inregistrarea atenta a tranzactiilor de vanzare este foarte importanta din punct de vedere fiscal.

Datorita regulilor diferite, utilizatorii SmartBill Conta pot inregistra facturile de vanzare in doua sectiuni separate: Interne sau Externe.

Vanzari interne

La vanzari interne utilizatorii pot selecta regimul normal (implicit) sau pot opta pentru un regim special cum este cel pentru agentii de turism.

Vanzari externe

In ce priveste vanzarile externe, acestea pot fi:

  • Livrari intracomunitare
  • Operatiuni triunghiulare
  • Export
  • Nontransfer
  • Vanzare al distanta

Important!

  • Aplicatia avertizeaza utilizatorul in cazul in care se inregistreaza pe acelasi partener acelasi tip de document cu acelasi numar si data emiterii, in vederea evitarii dublarii inregistrarilor.
  • Aplicatia permite stabilirea corecta a parametrilor fiscali pentru ca au impact asupra corectitudinii in care se genereaza declaratiile de TVA. SmartBill Conta permite verificarea parametrilor de TVA ai partenerilor in timp real, la data documentului.

In functie de selectia facuta se activeaza si alte zone in care trebuie completate informatii.

De exemplu, in cazul vanzarilor la distanta se activeaza butonul “Tara” pe care utilizatorul va trebui sa il completeze.

Inregistrarile pe acest tip de tranzactie permit adaugarea cotelor TVA externe (valorile folosite in tara in care se face vanzarea). Acestea trebuie adaugate manual.

 In functie de incadrarile efectuate , aplicatia preia automat in declaratiile fiscale sumele inregistrate.

De asemenea, se pot genera jurnalele de vanzari cu tranzactiile centralizate pe categorii:

Jurnalele se pot genera atat detaliat cat si centralizat.

Articole similare

Comentariul tau aici