TOP 20 de masuri financiare bune pentru antreprenori in situatia de urgenta

Fiindca in ultima perioada am asistat la o adevarata efervescenta legislativa, am pregatit o sinteza a ultimelor masuri luate de stat, benefice pentru antreprenorii din Romania.

1.Daca ai o firma platitoare de impozit pe profit sau o microintreprindere si platesti impozitul pe primul trimestrul din 2020 pana la data de 25 aprilie, vei beneficia, conform OUG 33/2020, de o bonificatie, astfel:

  • platitorii de impozit pe profit:
    a) 5% din valoarea impozitului, in cazul contribuabililor mari
    b) 10% pentru restul contribuabililor.
  • platitorii de impozit pe venituri (microintreprinderil) beneficiaza de o bonificatie de 10% din impozit.

Daca utilizezi WizCount de la Wizrom declaratia 100 se completeaza automat si o poti genera direct din aplicatie. Aplicatia este in permanenta actualizata.

2.Conform prevederilor aceleiasi OUG 30/2020, salariatii acelor angajatori care, ca urmare a efectelor epidemiei, reduc sau intrerup temporar activitatea, fie total fie partial, pot beneficia, pe perioada starii de urgenta decretate, de somaj tehnic. In urma unei proceduri aplicate de angajator, ei pot primi 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut, adica 75%* 5.429 = 4.072 lei. Aceasta suma se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Contractele de munca se suspenda pe aceasta perioada si documentatia se poate depune prin portalul aici.gov.ro.

Avantajul acestei proceduri este ca statul suporta atat indemnizatia neta, cat si contributiile si impozitul.

Aceasta perioada, in care activitatile legate de salarizare s-au intensificat, a crescut importanta utilizarii unui software complex care sa garanteze efectuarea de calcule corecte si sa creasca rapiditatea proceselor. WizSalary iti asigura un mare ajutor in gestionarea tuturor situatiilor de care te lovesti in present, de la somaj ethnic la concedii de supraveghere copil sau alte tipuri de suspendari si incetari de contracte.

Din WizSalary poti genera inregistra somajul tehnic si poti genera documentele necesare- in exemplul de mai jos -anexa 2 la cererea de somaj.

3.Salariatii care sunt parinti pot beneficia de zile libere in care unitatile de invatamant raman inchise. In acest caz, ei au dreptul la o indemnizatie zilnica echivalenta cu 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar care sa nu depaseasca corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut (4.072 lei). Indemnizatia se acorda inclusiv pe perioada vacantei scolare.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca parintii sunt:


a) sa aiba copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant, sau copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
b) locul de munca ocupat sa nu permita munca la domiciliu sau telemunca.
In acest caz, statul suporta indemnizatia neta, insa angajatorul pastreaza responsabilitatea pentru plata contributiilor si a impozitului.

Inregistrarea pe pontaj a acestor situatii speciale se poate face usor si elegant in Wizone :

4.ANAF a demarat o procedura care sa permita plata cu cardul, online, a taxelor si impozitelor (Hotararea 285/2020). Aceasta masura va simplifica semnificativ procesul de plata a taxelor.

5.ONRC permite ca cererile adresate institutiei si documentele depuse in sustinerea acestora, avand atasata semnatura electronica extinsa, sa fie transmise si prin e-mail. Adresele de e-mail ale Oficiilor Registrului Comertului de pe langa tribunale sunt disponibile pe pagina de internet www.onrc.ro, sectiunea Contact, rubrica Reteaua ONRC. Alternativa este utilizarea portalului https://portal.onrc.ro. Aceasta masura permite evitarea drumurilor in afara casei si perioada de asteptare la ghiseele ONRC.

6.Casa Nationala de Sanatate a emis un Ordin (O 442/2020) care le permite angajatilor sa ceara adeverinta de salariat, iar aceasta sa le fie transmisa de catre angajator prin mijloace electronice de transmitere la distanta. La randul lor, documentele necesare eliberarii adeverintei de asigurat, precum si documentele necesare stabilirii calitatii de asigurat se pot transmite catre casele de asigurari de sanatate tot prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Cu ajutorul WizSalary, poti emite toate tipurile de adeverinte pentru salariati ce le sunt necesare acestora in relatia cu institutiile statului. Astfel, datorita acestei aplicatii, nu mai este necesara intocmirea manuala a adeverintelor, ele putand fi generate foarte simplu, automat, tinand cont de istoricul angajatului.

7.Incepand cu 21 aprilie 2020, firmele pot face plati de la distanta din contul lor deschis la Trezorerie utilizand in acest sens un formular – Ordin de plata multiplu electronic (OPME) – care se descarca de pe site-ul ANAF, se completeaza si de depune in SPV, urmand a fi urmarita recipisa in sectiunea de Mesaje (Ordinul 1.819 / 2020). Astfel, antreprenorii nu mai trebuie sa mearga la ghiseele Trezoreriei pentru a-si putea redirectiona banii din contul deschis la aceasta institutie catre alte scopuri.

8.Au fost accelerate masurile pentru digitalizarea institutiilor publice. OUG 38/2020 privind utilizarea documentelor cu semnatura electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice stabileste un cadru general pentru digitalizare si este inceputul unui proces mult asteptat de reducere a birocratiei si a comunicarii mai rapide cu institutiile publice.

9.A fost publicat programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA. In acelasi timp, OUG 42/2020 prevede aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

10.Obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, fie ca este vorba de rate de capital, dobanzi si comisioane acordate debitorilor de catre creditori, se suspenda, la cererea debitorului, cu pana la 9 luni, dar fara a depasi data de 31.12.2020. Masura se acorda exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19 (OUG 37/2020).

11.S-a amanat primul termen pentru plata impozitelor si taxelor locale, de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020.

12.Termenul de depunere la ONRC a declaratiei privind beneficiarii reali se prelungeste cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta (conform OUG 29/2020).

13.Se mentine valabilitatea documentelor eliberate de autoritatile publice care expira pe perioada starii de urgenta. In aceasta categorie se incadreaza certificatele de urbanism, autorizatiile de construire, avizele, cartile de identitate, permisele de conducere, autorizatiile de functionare. Toate aceste documentevor avea o valabilitate extinsa pe toata perioada instituirii starii de urgenta.

14.Se suspenda efectuarea controalelor la angajatori de catre inspectoratele teritoriale de munca, cu exceptia controalelor dispuse de catre Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a celor dispuse de Inspectia Muncii pentru punerea in aplicare a hotararilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta sau a celor necesare pentru a da curs sesizarilor prin care se reclama savarsirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social si pentru cercetarea accidentelor de munca.

15.Contractele colective de munca si acordurile colective isi mentin valabilitatea pe perioada starii de urgenta.

16.In aceasta perioada nu se mai emit somatii, popriri asupra disponibilitatilor banesti si a veniturilor urmaribile si nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Exceptie fac sumele provenite din hotararile judecatoresti pronuntate in materie penala.

17.Se suspenda actiunile de control fiscal (a inspectiilor fiscal si a controalelor antifrauda) cu exceptia verificarilor ce pot fi efectuate de la distanta, precum si a cazurilor de evaziune fiscala, acolo unde sunt indicii in acest sens.


Masuri pe domenii specifice de activitate

18.Pentru cei care activeaza in domeniul alimentar, Ordonanta militara nr. 8 din 10.04.2020 a introdus cateva masuri noi. Ea prevede, spre exemplu, ca pietele agroalimentare raman deschise pe toata perioada starii de urgenta, pentru agricultorii care prezinta certificat de producator agricol, insa se mentine obligatia respectarii masurilor de prevenire a raspandirii COVID-19. In plus, se permite deplasarea producatorilor agricoli de la locul de productie a produselor agroalimentare pana la si de la piata agroalimentara si accesul in interiorul acesteia, pe baza unei declaratii pe propria raspundere si a certificatului de producator. Unitatile fitofarmaceutice raman deschise pe perioada starii de urgenta, personalul acestora avand obligatia sa respecte masurile de prevenire a raspandirii COVID-19. Pe de alta parte, se interzice/suspenda exportul unor tipuri de produse alimentare precum grau, orz, ovaz si porumb.

19.Au fost stabilite conditiile prin care formele de exercitare a profesiei de notar public, formele de exercitare a profesiei de avocat si formele de organizare a profesiei de executor judecatoresc beneficiaza, pe durata starii de urgenta, de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati ( electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet) si a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu profesional . Aceste conditii ce trebuie indeplinite include :
• un venit net de maximum 200.000 de euro, echivalent in lei, in anul 2019 sau, daca venitul pentru acest an nu a fost calculat, in anul 2018,
• in cadrul formei juridice de exercitare/organizare a functiei/profesiei isi desfasoara activitatea, ca salariati, inclusiv salarizati in interiorul profesiei si/sau colaboratori, maximum 9 persoane, iar aceastia au fost nevoiti, ca urmare a masurilor dispuse de autoritati, sa isi intrerupa total sau partial activitatea sa sa si-o reduca, inregistrand in luna pentru care se solicita amanarea pierderi de cel putin 25% fata de media incasarilor pe ultimele 6 luni inaintea instituirii starii de urgenta. Conditiile sunt cumulative si reglementate de Hotararea nr. 281/2020.

20.Pentru contabili, se prelungeste perioada de valabilitate a vizei aferente anului 2019 pana la data de 15 aprilie 2020 (Hotararea CECCAR 118/2020).

Articole similare

Comentariul tau aici