Tranzactii cu parti afiliate: principiul valorii de piata, baza de impozitare a TVA, anulare drept de deducere, contabilitatea imprumuturilor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Cand se considera tranzactiile intre persoanele afiliate realizate conform principiului valorii de piata?

Baza legala: art. 8 din Ordinul nr. 442 din 22 ianuarie 2016 privind cuantumul tranzacţiilor, termenele pentru întocmire, conţinutul şi condiţiile de solicitare a dosarului preţurilor de transfer şi procedura de ajustare/estimare a preţurilor de transfer

Tranzacţiile între persoanele afiliate sunt considerate a fi realizate conform principiului valorii de piaţă dacă indicatorul financiar al tranzacţiei/valoarea tranzacţiei (marjă/rezultat/preţ) se încadrează în intervalul de comparare.

Pentru stabilirea intervalului de comparare se vor respecta următoarele prevederi:

Citeste continuarea in articolul : Cand se considera tranzactiile intre persoanele afiliate realizate conform principiului valorii de piata?

Baza de impozitare a TVA intre parti afiliate

Daca la livrarile sau prestarile catre persoane neafiliate se aplica regula generala de stabilire a bazei de impozitare pe care am prezentat-o in articolul : Elemente care se/nu se cuprind in baza de impozitare a TVA , pentru tranzactiile cu persoane afiliate se aplica reguli speciale in anumite situatii.

Citeste detalii in articolul : Baza de impozitare a TVA intre parti afiliate

Anularea dreptului de deducere din tranzactii cu parti afiliate- speta ANAF

Intrebare: Care sunt condițiile în care dreptul de deducere al taxei pe valoarea adăugată exercitat de o persoană impozabilă pentru tranzacțiile încheiate cu persoane impozabile afiliate este anulat de catre organul fiscal competent?

Raspunsul ANAF il poti citi aici: Anularea dreptului de deducere din tranzactii cu parti afiliate- speta ANAF

Contabilitatea imprumuturilor de la entitati afiliate

Imprumuturile de la entitati afiliate sau altfel spus imprumuturile intercompany sunt imprumuturi acordate intre entitati diferite ale aceluiasi grup si sunt acordate in principal pentru a transfera resursele aflate in exces la o entitate catre o alta care are un deficit temporar de numerar, sau pentru a acoperi nevoile de finantare a unor investitii efectuate de regula de catre societatea mama.

Astfel de imprumuturi antreneaza aspecte fiscale deoarece unitatea care acorda imprumutul trebuie sa inregistreze un venit din dobanda in timp ce unitatea care primeste va avea o cheltuiala cu dobanda. De asemenea, imprumutul trebuie sa se deruleze in conditiile pietei , respectandu-se principiul “arm’s length”.

Monografia o poti citi in articolul : Contabilitatea imprumuturilor de la entitati afiliate.

Articole similare

Comentariul tau aici