Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
INFOGRAFICE
Cand se poate incheia un contract individual de munca pe perioada determinata?
Angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul Muncii, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.
Ce obligatii are angajatorul fata de salariatul ce urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate?
In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate , angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare informatii referitoare la: VEZI IN ARTICOL
Ce reprezinta munca nedeclarata?
Ce spun Art. 15 din Lege 53/2003 Codul Muncii depsre munca nedeclarata?
Ce scade vechimea in munca?
Este considerata vechime in munca, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca.
LEGISLATIE
Formarea profesionala – ce este si cand trebuie efectuata?
Fiecare angajator are obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, astfel:
Regulamentul intern – ce este, cand se intocmeste, ce cuprinde?
Regulamentul intern este un document ce se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
MONOGRAFII
Plan de conturi actualizat 2020 in excel
Mai jos este un plan de conturi conform prevederilor O 1802/2014 -care se poate descarca in format excel . Planul de conturi este actualizat la 2020.
Inchiderea conturilor 121 si 129 la inceputul anului 2020
Pentru contabilizarea rezultatelor economico-financiare ale exercitiului, reglementarile contabile au instituit urmatoarele conturi :
SALARIZARE
Dovada incadrarii in grupa I si II de munca -informare Casa de Pensii
Dovada vechimii în muncă în grupa I şi/sau a II-a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.
5 lucruri de facut inainte de incheierea contractului individual de munca si inceperea activitatii
Contractul individual de munca se incheie pe baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel traziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
Concediul pentru carantina – cand se acorda, indemnizatie, perioada
Conform OUG 158/2005 in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de:
FISCALITATE
Registrul jurnal de incasari si plati PFA –model, exemplu, instructiuni
Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi conduc contabilitatea în partidă simplă trebuie sa întocmeasca Registrul jurnal de încasări şi plăţi, document utilizat pentru înregistrarea încasărilor şi plăţilor si totodata pentru stabilirea situatiei financiare a contribuabilului.
Ce se intampla daca nu te-ai inregistrat in scop de TVA la depasirea plafonului de 300.000 lei ?
Firmele stabilite in Romania, care au o cifra de afaceri anuala sub plafonul de 300.000 lei pot aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, reglementat la articolul 310 din Codul fiscal.
10 lucruri simple despre factura
Fisa rol – ce este, interpretare, exemple
Unul din documentele eliberate de ANAF prin SPV este fisa rol sau fisa sintetica totala. Aproape orice firma a ajuns la un moment dat sa analizeze o fisa de rol si probabil a intampinat dificultati in interpretarea acesteia. Contabilii verifica de regula periodic fisele de rol pentru firmele pe care lucreaza fiindca este un instrument de verificare a comparabilitatii infomatiilor din contabilitatea proprie cu evidentele ANAF.
Reamintire : Declaratia 394 – corectii, rectificari, amenzi asociate nedepunerii
Una din cele mai complexe declaratii este D 394 care reflecta livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional conform OPANAF 2264/2016.
Serviciile prestate cu titlu gratuit de catre firma – cum se trateaza dpdv al TVA?
Aducem in discutie aici tratamentul fiscal din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata in cazul prestarii de servicii cu titlu gratuit de catre o firma, fie pentru uzul propriu sau al personalului acesteia sau pentru uzul altor persoane , pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice.
Calendar zile lucratoare 2020
Care este diferenta dintre inventarul permanent si inventarul intermitent?
Potrivit OMFP 2861/2009, entitatile au obligatia sa efectueze inventarierea patrimoniului cel putin o data in cursul exercitiului financiar pe parcursul functionarii lor, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii, precum si in urmatoarele situatii:
Declaratia unica in 2020- intrebari si raspunsuri de la ANAF
Pe pagina de Facebook a ANAF se deruleaza in 27.02.2020 o sesiune de intrebari si raspunsuri privind declaratia unica in 2020. Iata cele mai relevante spete: