Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Prin Ordinul 5.512 /2024 s-a publicat procedura de aplicare a prevederilor Ordonantei 107 care reglementeaza conditiile acordarii amnistiei.
Aceasta prevede si etapele in cazul anularii obligațiilor în cazul persoanelor care au în derulare o esalonare la plată.
(1) În cazul debitorilor care au în derulare o eșalonare la plată a obligațiilor fiscale potrivit Codului de procedură fiscală și doresc să beneficieze de anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aceștia depun cererea de anulare a unor obligații bugetare, fără a fi necesară notificarea organului fiscal cu privire la intenția lor și fără a se emite certificat de atestare fiscală și decizie de amânare la plată a unor obligații bugetare. În acest caz, după depunerea cererii de anulare a unor obligații bugetare, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de ordonanța de urgență, organul fiscal emite și comunică, concomitent:
a) decizia de anulare a unor obligații bugetare;
b) decizia de anulare a penalităților de întârziere și a penalităților de nedeclarare amânate la plată, după caz, precum și decizia de finalizare a eșalonării la plată a obligațiilor fiscale potrivit Codului de procedură fiscală;
c) decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare, după finalizarea eșalonării la plată, respectiv procentul de 25% rămas de plată după reducerea cu 75% a penalităților de nedeclarare ca urmare a stingerii obligațiilor fiscale principale prin eșalonare la plată, în vederea anulării conform ordonanței de urgență.
(2) În situația în care au fost stinse obligații de plată accesorii incluse în rate cu termene de plată înainte de data de 6 septembrie 2024, acestea nu pot face obiectul anulării și, respectiv, restituirii, iar cele cu termene de plată și stinse după această dată pot face obiectul anulării, potrivit art. IX alin. (2) din ordonanța de urgență, pentru care se naște dreptul de restituire al debitorului, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală. Prevederile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul procentului de 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, prevăzut la art. XVI din ordonanța de urgență.
(3) În cazul debitorilor care datorează penalitate potrivit art. 198 și 199 din Codul de procedură fiscală, aceasta se anulează numai în condițiile în care termenul de plată este împlinit până la data de 31 august 2024 inclusiv, iar cele cu termene de plată începând cu data de 1 septembrie 2024 se achită conform art. II lit. b) din ordonanța de urgență.
(4) În situația în care, la data depunerii cererii, eșalonarea la plată aflată în derulare cuprinde doar obligații de plată accesorii, odată cu decizia de anulare a unor obligații bugetare se emite și se comunică decizia de finalizare a eșalonării la plată, fără ca debitorul să achite obligațiile fiscale accesorii rămase de plată din înlesnirea la plată acordată. În acest caz, prevederile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(5) În situația în care eșalonarea la plată își pierde valabilitatea, debitorul poate solicita, în măsura în care îndeplinește condițiile prevăzute de ordonanța de urgență, anularea obligațiilor de plată accesorii potrivit dispozițiilor art. II și/sau, după caz, art. XVI din ordonanța de urgență, aplicându-se în mod corespunzător și prevederile alin. (3).
Citeste si: Procedura de aplicare a amnistiei – O 5.521/2024