Cateva raspunsuri ANAF privind contributia de sanatate

Pe pagina de facebook a ANAF, au fost publicate cateva raspunsuri la intrebari legate de contributia de asigurari de sanatate.Iata pe scurt cateva intrebari si raspunsuri :

1.O firma incheie o conventie civila cu o persoana fizica pentru un serviciu prestat in mod ocazional retine la sursa impozit 16% si contributie de asigurari sociale de sanatate 5.5%. Cum declara la ANAF contributia de asigurari sociale de sanatate retinuta?

Raspuns ANAF : Contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile realizate de catre persoanele fizice in baza contractelor/conventiilor civile se declara de catre platitorul de venit in Formularul 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, la sectiunea C.

2. In cadrul unei competitii sportive se premiaza castigatorii cu premii in bani, ce depasesc valoarea minima de 600 lei.Ce obligatii are organizatorul evenimentului din punctul de vedere al contributiei la sanatate ?

Raspuns ANAF : Din punct de vedere al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, organizatorul evenimentului nu are obligaţia reţinerii la sursă a CASS pentru premiile achitate.

3. O persoana care are calitatea de salariat in cadrul unei societati comerciale incheie si 2 polite de asigurare pentru care declara venitul. Trebuie sa plateasca CASS la venitul obtinut din asigurari?

Raspuns ANAF : Pentru veniturile obţinute din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, se datoreaza contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă de către plătitorul de venit.
Conform art. 296^24 alin.(5^1) din Legea nr. 571/2003, plătitorii de venit calculează, rețin şi virează contribuțiile sociale pentru persoanele fizice care realizează venituri în baza contractelor de agent.

4.In anul 2014 o persoana fizica care nu a avut contract de munca incaseaza dividende de la o societate comerciala.Are obligatia platii CASS ?

Raspuns ANAF: Dacă în anul 2014 persoana a avut singurul venit cel din dividende, datoreaza CASS aferent acestui venit, cu precizarea că, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.
Penalizări, pentru neplata în termen, se datorează numai în situaţia în care se depăşeste termenul de plată de 60 de zile de la data comunicării deciziei.

5. Angajatul unei firme care primeste de la aceasta o asigurare privata de sanatate trebuie sa plateasca CASS din valoarea asigurarii?

Raspuns ANAF: Potrivit art. 55 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă.
Conform alin. (3) lit. g) al aceluiaşi articol, avantajele, includ primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii.
Pentru asigurările private suportate de angajator se datorează CASS deoarece în conformitate cu prevederile art. 296^15 lit. p (punct. 5) din Codul fiscal, nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, contribuţiile plătite la fondurile de pensii ocupaţionale, contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, primele aferente asigurărilor profesionale şi asigurărilor voluntare de sănătate, suportate de angajator pentru salariaţii proprii, în limitele de deductibilitate prevăzute de lege, după caz.

 

Articole similare

One Thought to “Cateva raspunsuri ANAF privind contributia de sanatate”

  1. raluca

    Pentru asigurările private suportate de angajator SE DATOREAZA CASS deoarece în conformitate cu prevederile art. 296^15 lit. p (punct. 5) din Codul fiscal, NU SE CUPRIND în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, contribuţiile plătite la fondurile de pensii ocupaţionale, contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, primele aferente asigurărilor profesionale şi asigurărilor voluntare de sănătate, suportate de angajator pentru salariaţii proprii, în limitele de deductibilitate prevăzute de lege, după caz.

    Pana la urma se datoreaza CASS cf. art. 296^15 lit. p (punct. 5) C.F.?

Comentariul tau aici