Ce obligatii legate de TVA poate avea un neplatitor de TVA ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Chiar daca o firma este neplatitoare de TVA exista anumite situatii in care intervine obligatia evidentierii si platii TVA-ului la stat. Este cazul anumitor tranzactii intracomunitare, care impun de altfel in unele cazuri si obligativitatea obtinerii unui cod special de TVA.

Daca utilizezi SmartBill Conta si esti neplatitor de TVA, aplicatia a fost actualizata recent cu cateva modificari importante in ce priveste gestionarea acestui TVA, astfel incat sa fie redusa munca manuala in efectuarea inregistrarilor si intocmirea declaratiilor specifice de TVA.

Iata ce s-a actualizat:

  • o interfata de achizitii si vanzari modificata in asa fel incat sa fie perfect compatibila cu operatiunile specifice derulate de neplatitorii de TVA.
  • in cazul achizitii intracomunitare de bunuri si in cazul importului de servicii, la care se datoreaza TVA, in aplicatie, suma de TVA este determinata automat si contabilizata pe contul 446 sau alternativ, pe un cont ales de utilizator. Astfel, in urma acestei operatiuni nu va mai fi nevoie ca utilizatorul sa inregistreze manual nota de inregistrare pe TVA.

De exemplu, la o achizitie intracomunitara de servicii se alege la tip tranzactie Achizitie intracomunitara si se alege apoi contul si cota de TVA. Contul propus automat este 446.

La final se va genera si nota 635 = 446 reprezentand TVA-ul datorat pentru aceasta tranzactie.

  • declaratia 301 (Decontul special de TVA) se poate acum genera din aplicatie ,  in format PDF inteligent.

Declaratia 301 se poate genera din meniul de Declaratii:

Declaratia 301 a fost completata corespunzator selectiei efectuate:

  • o alta actualizare se refera la ajustarea tipurilor de documente ce se declara de catre neplatitorii de TVA in declaratia 390.

Declaratia 390 va fi completata automat la fel ca in cazul D 301, cu sumele aferente tranzactiei inregistrate:

Aceasta este o atomatizare importanta fiindca acest tip de tranzactii care genereaza TVA este destul de frecvent in randul neplatitorilor de TVA, iar inregistrarea si completarea declaratiilor manual este altfel un proces consumator de timp.

Articole similare

Comentariul tau aici