Ce se intampla cu angajatii? Situatii, drepturi si consecinte in cazul incetarii sau reducerii activitatii firmei

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Pana acum am privit lucrurile din perspectiva companiilor, insa situatia trebuie privita si din perspectiva angajatului care se afla in pericol de a-si pierde locul de munca si implicit sursa veniturilor.

Iata mai jos cateva situatii posibile:

1.Zile libere pentru supraveghere copil

Daca firma la care lucrezi si-a oprit activitatea sau are serioase probleme de functionare, poti sa soliciti sa primesti zile libere pentru ingrijire copil, daca indeplinesti urmatoarele conditii :

a) ai copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Prevederile NU se aplică în cazul în care te afli în una sau mai multe din următoarele situații:

 • esti în concediul de crestere copil
 • esti asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
 • esti în concediu de odihnă/concediu fără plată.
 • esti o persoana a cărei raporturi de muncă sunt suspendate pentru întreruperea temporară a activității angajatorului
 • daca celălalt părinte nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit .

Daca situatia ta se incadreaza la conditiile prin care poti beneficia de aceste zile libere, iata ce drepturi ai:

 • dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decid închiderea respectivelor unități de învățământ.
 • vei primi de la angajator o indemnizatie reprezentand 75% din salariul de bază , dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut (75%*5.429 lei = 4.072 lei) (angajatorul va suporta contributiile sociale si impozitul , iar suma efectiva pe care o vei primi tu o va recupera de la stat).
 • suma efectiva pe care o vei primit este 75% din salariul de baza din care se scad contributiile sociale ( CAS 25%, CASS 10% si impozit 10%)
 • nu ti se suspenda contractul de munca
 • esti asigurat in continuare la sanatate si somaj

Ce obligatii ai?

 • sa depui la angajator: o cerere, o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit acestei legi și nici nu se află în una dintre situațiile enumerate mai sus de a nu putea beneficia de acest drept, precum și de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor.

Baza legala : Legea 19/2020 si Hotararea 217/2020

2.Somaj tehnic

Aici avem 3 situatii :

2.1. Daca activitatea firmei tale a fost oprita prin lege (restaurante, sali de sport, etc) atunci o solutie este ca firma sa iti acorde somaj tehnic

Ce drepuri ai ?

 • indemnizatie de somaj de 75% din salariul de baza, plafonala la 75% din salariul mediu brut , exact ca la punctul 1.
 • esti asigurat in continuare la sanatate si perioada aceasta face parte din stagiul de cotizare la pensii.

Ce mai trebuie sa tii ?

 • pe aceasta perioada perioada contractul tau de munca se suspenda
 • indemnizatia pe care o primesti si contributiile sociale si impozitul aferent se suporta de catre stat. Mai intai angajatorul ti le plateste tie, si el recupereaza sumele in baza unei cererei de la stat.

Baza legala: OG 30/2020

2.2. Daca firma ta nu a fost obligata prin lege sa isi intrerupa activitatea (vezi punctul 2.1) dar inregistreaza o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, și nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații:

Firma poate sa acorde somaj tehnic in exact aceleasi conditi ca mai sus (punctul 2.1.) insa doar pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Baza legala: OG 30/2020.

2.3. Daca firma nu se incadreaza la punctele 2.1. si 2.2, poate sa aplice prevederile generale din Codul muncii

Somajul tehnic este o intrerupere temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in principal pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Ce drepturi ai?

 • sa primesti o indemnizatie de 75% din salariul de baza pe aceasta perioada
 • ramai asigurat la sanatate pe aceasta perioada
 • perioada aceasta constituie stagiu de cotizare la pensii

Ce mai trebuie sa stii ?

 • contractul tau de munca este suspendat pe aceasta perioada
 • spre deosebire de situatiile 2.1.si 2.2., indemnizatia si contributiile sunt suportate integral de angajator (nu mai recupereaza nimic de la stat)

3.Concediu fara plata

Daca ai resurse financiare din care sa traiesti, poti sa soliciti sa intri in concediu fara plata.

Concediul fara plata se poate obtine doar la initativa ta, printr-o cerere depusa la angajator.

Ce drepturi ai ?

 • ramai in continuare angajat, dar ai contractul suspendat
 • nu primesti nici o suma de bani de la angajator

Ce mai trebuie sa stii ?

 • ramai asigurat pentru o perioada de 3 luni la sanatate, dupa care iti pierzi asigurarea. Poti sa te asiguri individual depunand declaratia unica, sau poti sa fii coasigurat daca esti persoana in intretinere (pe asigurarea sotului, parintilor, etc). Poti citi aici: Ce este un coasigurat? Prevederi legale, documentatia de inregistrare, conditii
 • aceasta perioada nu figureaza in stagiul de cotizare la pensii.

4.Concediu medical

Daca in aceasta perioada intri in concediu medical, ai toate drepturile obisnuite care decurg din aceasta situatie , respectiv o indemnizatie de concediu medical care se plateste intre 75 si 100 % in functie de codul de diagnostic.

Angajatorul iti plateste indemnizatia, urmand ca el sa recupereze de la stat sumele care depasesc 5 zile.

Am scris mai multe despre modul de calcul al indemnizatiei :

Plata zilelor de concediu medical-bine de stiut

Model de calcul a indemnizatiei de concediu medical

Baza legala : OUG 158/2005

Desigur ca nu sunt toate situatiile posibile, sunt insa probabil cel mai des intalnite.

Articole similare

4 Thoughts to “Ce se intampla cu angajatii? Situatii, drepturi si consecinte in cazul incetarii sau reducerii activitatii firmei”

 1. Dana

  Buna ziua!
  Ati putea trata si situatia contractelor sportive in cazul de fata? La art XV din Ordonanta de Urgenta este specificat foarte vag, ca si sportivii pot sa beneficieze de cei 75 % din drepturile contractuale. E posibil? In situatia in care pentru contractele sportive nu se platea CAM?
  Multumesc!

 2. Anonymous

  Buna ziua!
  Ati putea trata si situatia contractelor sportive in cazul de fata? La art XV din Ordonanta de Urgenta este specificat foarte vag, ca si sportivii pot sa beneficieze de cei 75 % din drepturile contractuale. E posibil? In situatia in care pentru contractele sportive nu se platea CAM?
  Multumesc!

 3. Amy

  Am câteva intrebari:
  1. Angajatorul are dreptul sa oblige angajatul sa îsi ia concediu fără plata? Sau doar angajatul poate solicita acest lucru?
  2. La femeile insarcinate angajatorul are dreptul sa le dea concediu fără plata sau șomaj tehnic? Le afectează acestea la indemnizație?
  Va mulțumesc!

 4. Cosmina

  Pe ce baza sustineti ca esti asigurat medical timp de 3 luni de la concediul fara plata? Este o scapare a legiuitorului si nu sunt convinsa ca se aplica.

Comentariul tau aici